Ålandstidningen har i flera omgångar tidigare skrivit om landskapsregeringens, Pafs och Ålands yrkesgymnasiums satsning på techutbildningen grit:lab. Beslutet att sätta upp utbildningen fattades för mer än ett år sedan, och sedan dess har skolans campus på Pafs huvudkontor i Jomala satts upp samtidigt som de antagna valts ut bland ett stort antal sökande. Först genom ett antagningsprov online och därefter under en fyra veckor lång introduktion, så kallade piscine, som hölls i våras.
På onsdagen är det terminsstart för de 70 personer som blivit antagna till utbildningen.
– Nu är det på riktigt. Det här ska rulla på i två år framöver och eftersom vi aldrig gjort det förut vet vi inte exakt vad vi har framför oss. Men vi vet att konceptet har fungerat på andra ställen, säger Pafs kommunikationschef Ludvig Winberg.
Hela världen
Bland de 70 personer som under onsdagsmorgonen välkomnas på Paf finns personer från hela världen. Brasilien, Hong Kong, Singapore, Iran, USA, Frankrike och Storbritannien för att nämna några.
– 24 av de antagna kommer från Åland och medelåldern är 29 år, säger Ludvig Winberg.
Efter att alla personer registrerat sig väntar frukost och välkomsttal av näringsminister Fredrik Karlström. Därefter bekantar sig eleverna med campus och efter lunch är det dags för en introduktion av utbildningen.
– Sedan drar det i gång, säger Ludvig Winberg.
Olika bakgrund
Det speciella med grit:lab är att hela utbildningen genomförs utan lärare. Fokus ligger i stället på självinlärning och samarbete mellan de studerande. Ingen förkunskap krävs, och de antagna kommer från mycket varierande bakgrund och erfarenheter.
Andre Teetor kommer ursprungligen från USA men är uppväxt i Finland. Han berättar att han fick veta om utbildningen via en kompis.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men det är helt klart väldigt annorlunda mot traditionell utbildning. Jag tror det kommer att bli ganska trevligt.
Cenk Incirkus som hoppade av sista året på sin tidigare utbildning inom företagsekonomi för att komma till grit:lab är inne på samma linje.
– Jag förväntar mig att fortsätta bli lika pushad som jag blev under piscinen i våras. Jag gillar den känslan.
Tror du mer på det här utbildningskonceptet än traditionell utbildning?
– Jag hoppade ju av min förra utbildning med bara ett år kvar. Det säger ganska mycket.
Utbildad kodare
De flesta av de antagna har ingen eller väldigt lite erfarenhet av kodning från tidigare, men det finns också de som har det. Jennie Lindgren från Finland har till exempel nyligen avslutat en kodarutbildning i Jakobstad.
– Men jag tror att det här praktiska sättet är betydligt bättre om man vill lära sig kodning.
Också bland de ålänningar som blivit antagna är förväntningarna stora. Michael Jansson som tidigare jobbat på Åland Post är en av dem.
– Jag har ingen erfarenhet av kodning sedan tidigare. Det ska bli väldigt intressant. Jag tror det kommer att krävas en hel del självdisciplin. Jag tror också att utbildningen som helhet är bra för Åland. Nu får vi hit nya människor från hela världen och med olika erfarenhet och som tänker på olika sätt. Det tror jag är väldigt positivt.