Det var i oktober förra året som ett skal från vattensköldpaddan hittades vid Långträsk i Hammarland. Då arten ”Trachemys scripta” finns upptagen på listan för invasiva arter som enligt en EU-förordning måste hanteras av medlemsstaterna vill landskapsregeringen nu att allmänheten rapporterar in eventuella observationer av sköldpaddorna.
”Dessa vattensköldpaddor är anpassningsbara både vad gäller livsmiljö och föda: i Europa finns de i olika typer av sötvattensmiljöer, både stillastående och strömmande, ofta i dammar och våtmarker i eller i närheten av bebyggda områden. Sköldpaddorna är allätare och äter bland annat insekter, groddjur och deras rom, fiskar, små däggdjur och växter. Förutom att äta och förstöra livsmiljöer för andra arter kan den även bära och sprida sjukdomar till både andra djur och till människor”, skriver LR i sitt pressmeddelande.
Kommer fram i värmen
Enligt pressmeddelandet är just våren, när vädret blir allt varmare, en bra tid för att se eventuella sköldpaddor.
”Ingen lyckad reproduktion ännu har dokumenterats i Norden men med en livslängd på upp till 30 år, och ett allt varmare klimat, finns en uppenbar risk för framtida populationsbildningar som kan få stora konsekvenser för den biologiska mångfalden. Våren är en bra årstid för att få syn på sköldpaddan eftersom vattnet är fortfarande kallt och sköldpaddorna gärna söker sig upp för att sola och då är lätta att få syn på”, skriver LR.
Den som får syn på en gulbukad vattensköldpadda kan rapportera via ett formulär på LR:s hemsida, regeringen.ax eller till fiskeribyrån.