En knapp månad in i arbetet i Jomala ser Christian Dreyer positivt på flytten till fasta Åland, utmaningarna till trots.
– Jag måste säga att jag trivs jättebra än så länge. Det är trevliga och kompetenta kollegor och en organisation som är välfungerande. Det har inte alls varit besvärligt att komma in, säger han och tillägger:
– Det har varit väldigt intensivt. Jag är mitt uppe i att sätta mig in i saker, planera saker, och försöka sjösätta en budgetprocess som är inkluderande och kommunikativ.
Hans första tid i kommunen har färgats mycket av den pågående coronapandemin.
– Jomala är en bra och fungerande organisation, men det är svåra tider nu i och med de ekonomiska utmaningarna, säger han.
Hur har det varit att dyka in i en ny organisation mitt under sådana här omständigheter?
– Det är spännande förstås att sätta sig in i hur saker är upplagda här och hur man tänker om olika saker.
Permitteringsvågen i Jomala hade redan hunnit både komma och gå när Christian Dreyer började sin anställning.
– Det jag främst hanterar är de ekonomiska konsekvenserna av situationen.
Framför allt är det skatteintäkterna som sviker. Nu vill han se över ekonomin för att få den i långsiktig balans.
– I kommunsektorn över lag är det kanske fem-tio procent minskade kostnader som behövs de kommande åren. Man måste titta över både kostnader och intäkter på sikt.
Inför höstens budgetarbete har Jomala inlett en process där alla verksamheter ses över. Man ligger dock för tidigt i arbetet för att man ska kunna ge några konkreta åtgärder redan nu, säger Christian Dreyer.
– Vi har inte hunnit säga bu eller bä om någonting. Men processen är startad redan. Vi försöker ha en process där personalen är involverad hela vägen, det ska vara en levande budgetprocess under hösten med tät kommunikation mellan centralförvaltning och de olika uppgiftsområdena.
Är det främst coronan som har orsakat ekonomiska utmaningar, eller finns det andra anledningar?
– Det är nog den växande befolkningen också som ställer krav på att man anpassar verksamheten och tittar på effektiviseringar.
Växande kommun
Jomala är en stor kommun med stark befolkningstillväxt. Till exempel är Möckelö den by på Åland som växer snabbast.
– Tillväxt är positivt förstås, ur många perspektiv, men det innebär ju också att man konstant måste bygga ut den kommunala servicen, säger Christian Dreyer.
Inom några år förutspås Jomala ha fler ungdomar än Mariehamn.
Hur tacklar man en sådan utmaning, med ungdomsverksamhet och fritidsaktiviteter?
– Det är del av den servicen som man måste hinna med att bygga ut som kommun i takt med att efterfrågan ökar för att man får en växande befolkning. Det gäller att se över barnomsorgsplatser och skolplatser, och se till att man har den service som kommuninvånarna behöver.
Inom samarbetet för Södra Ålands högstadiedistrikt diskuterar man en utbyggnad av Kyrkby högstadieskola. Jomala utreder också hur frågan med skolplatser i de olika lågstadierna ska lösas.
– Det är en pågående process att hela tiden försöka bedöma det och ligga i fas.
I grund och botten är det samma arbete i Jomala som i Kumlinge, säger han.
– Det är att ansvara för en kommuns helhet. Det är samma typ av utmaningar, det är bara skalan som är större i Jomala.
Finns det något särskilt område i kommunen du vill börja jobba med, förutom de ekonomiska utmaningarna?
– Det är nog för tidigt att säga det. Man behöver finnas ett tag i en organisation innan man kan ta sig friheten att ha åsikter om vad som fungerar och inte. Det är inte den första organisationen jag kommer till som ny och jag har den erfarenheten att man inte kan genomföra några stora saker och tro sig veta något avgörande efter en månad.
En vision för Jomala på lång sikt är att det ska kunna fortsätta vara en tillväxtkommun. Han vill också se en fortsatt bärkraftig ekonomi och god service.
– Det behövs god planering, rätt prioriteringar, effektiv förvaltning och att man ser till att det finns planerade områden för folk som vill flytta hit.
Bra samarbete
Christian Dreyer har en positiv bild av kommunsamarbetet på södra Åland, men betonar att hans erfarenhet av samarbetet inte är så lång, och att han inte vet hur det varit tidigare.
– På den tiden jag har varit här tycker jag att det har varit bra. Vi har kommunikation kommunerna emellan och vi har samsyn kring utvecklingen. Det finns ett samförstånd inom södra Åland, vad jag kan se.
Hur ser Jomala på en framtida kommunsammanslagning nu?
– Det har jag ingen uppfattning om. Det har över huvud taget inte diskuterats under min tid här. Jag tror att man har annat att tänka på nu, faktiskt.
Han ser även positivt på samarbetet mellan Jomala och Mariehamn.
– Jag har uppfattningen att Jomala och Mariehamn har mycket gemensamt och har anledning att samarbeta kring många saker. Det är absolut min inställning att vi ska kunna ha ett konstruktivt samarbete. Det finns mycket att samarbeta kring vad gäller till exempel lagstiftning, remisser och landskapsandelssystemet. Jomala och Mariehamn är de enda två kommunerna som är så pass stora, så lagstiftning påverkar dem på samma vis och på ett annat sätt än vad det påverkar Kumlinge.
Fredrika Fellman