Landskapsregeringen har inte många vänner bland naturbruksskolans elever. Eleverna tycker att det är oerhört dumt av regeringen att lägga ner deras skola, utan att först fråga vad de tycker.
POLITIK Som Ålandstidningen tidigare skrivit tänker landskapsregeringen lägga ner naturbruksskolan 2011. Eleverna som nu går andra året blir därmed de sista att utexamineras från skolan, något de är mycket kritiska till. "Inte bra, tråkig, dumt, idiotiskt", är några av deras spontana omdömen.
Ingen av eleverna förstår hur politikerna tänker när de lägger ner skolan.
-De borde förstå vad Åland lever på. Lantbruket är Åland och är det som får Åland att gå runt, säger Christian Påvals.
-De måste tydligen inte ha förstått detta eftersom de ska lägga ner skolan, säger Simon Karlsson.
Hotar jordbruket
Att de som i framtiden vill studera till jordbrukare måste söka sig bort från Åland tror de blir förödande för det åländska jordbruket. Färre unga lär söka sig till jordbruksyrket, vilket innebär att de åländska butikshyllorna tömt på åländska varor.
-Man ska nog vara rätt entusiastisk om man ska åka till Finland eller Sverige för att studera till jordbrukare, säger Christian Påvals.
-Ja, det blir dumt om de som vill studera måste åka till Sverige eller Finland i framtiden, säger Jeanette Åkerberg.
Alla elever säger sig vara väldigt nöjda med sin skola och tycker att den borde få vara kvar. På frågan om vad landskapet borde spara in på istället haglar förslagen. "Den där färjan som ändå inte fungerar, ta bort de där 900.000 euro till Föglötunneln, bygg färre rondeller" lyder några av idéerna.
-Jag förstår inte varför man beställer en ny färja, som dessutom inte fungerar, samtidigt som man planerar att bygga en tunnel, säger Sarah Magnusson.
Bryr sig inte
Samma dag som Ålandstidningen besöker naturbruksskolan ska man ta den nya ladugården, som kostat 400.000 euro, i bruk. Att beskedet om nedläggningen kommer samtidigt som denna efterlängtade ladugård står klar tycker eleverna visar på hur lite landskapsregeringen tänkt efter.
Nu ska gården säljas, vilket eleverna tror blir svårt.
-Jag säger bara lycka till med att försöka sälja den, säger Simon Karlsson.
Något som även irriterar eleverna är att det aldrig var någon som frågade vad de tyckte. De fick aldrig en chans att argumentera varför deras skola borde finnas kvar.
I stället gav rektorn, någon dag före budgetförslaget blev offentligt, beskedet att man blivit informerade att skolan ska läggas ner.
Så ingen från regeringen har varit hit och frågat vad ni tycker?
-Nej. Jag tycker det är fegt, säger Simon Karlsson.
-Man blir lite fundersam, säger Jeanette Åkerberg.
-Äh, vi är för unga, de bryr sig inte, säger någon annan.
-De borde i alla fall ha kommit hit och pratat med oss och tagit reda på vad vi har för åsikter, säger Ann-Sofie Gustafsson.
Regeringen inte poppis
Trots att alla dessa elever hinner ta examen innan skolan stänger påverkas de ändå av beskedet. Vissa tycker att stämningen på skolan blivit sämre. Andra tycker att det är mest lärarna som har påverkats.
-Det kan bli brist på lärare när vi går sista året. Så fort de fått ett nytt jobb söker de sig ju dit, säger Christoffer Sjölund.
Något alla är överens om är däremot att landskapsregeringen inte är populär bland skolans elever.
-Nej, säger alla i kör.
Fredrik Rosenqvist