Ålandstidningen har tidigare berättat om situationen i stadens helägda dotterbolag som bildades vid årsskiftet för att avveckla stadens reservkraft, dels genom att sanera den så kallade bränslegrottan, dels genom att sälja den stora dieselmaskinen med kapacitet att leverera 17 megawatt el.
Bolaget hamnade i blåsväder efter att styrelsen, beståendes av Böge Holmberg, Sune Axelsson och Birgitta Johansson, beslöt anlita Böge Holmbergs och Sune Axelssons privata bolag för avvecklingsarbetet.
Dessutom presenterade styrelsen samtidigt en ny kalkyl för avvecklingen, i vilken kostnaderna hade stigit från mindre än 100.000 euro till 2,1 miljoner euro.
Efter att situationen uppmärksammats av staden beslöt man på en extra bolagsstämma att beställa en revisionsrapport över situationen, och stadens ägarrepresentanter, stadsdirektör Barbara Heinonen och stadsstyrelseordförande Tage Silander (MSÅ) meddelade båda att staden kommer att verka för att Enerexit får en ny styrelse.
Drar sig tillbaka
På fredag har Enerexit kallat till ytterligare en extra bolagsstämma och inför stadsstyrelsens möte på torsdag föreslår Barbara Heinonen att stadsstyrelsen ger stämmorepresentanterna direktiv om att välja en ny styrelse för Enerexit.
Med anledning av medias svårigheter med att kunna ta del av bolagets handlingar föreslår Barbara Heinonen även att underlaget i form av timredovisning för transaktioner till och fordringar från styrelseledamöterna eller deras bolag på begäran lämnas ut till media.
Huruvida staden över huvud taget kommer att godkänna ersättningar för arbete utöver styrelseledamöternas sedvanliga styrelsearvoden är därtill ännu oklart. I beredningen skriver kanslichefen att stadsledningen med anledning av de omständigheter som framkommer i KPMG:s rapport över situationen i Enerexit inte ser några möjligheter att godkänna ersättningar utöver sedvanliga styrelsemöten.
Har inte jävat sig
Av KPMG:s rapport framgår det att styrelseledamöterna har fakturerat konsulttimmar från sina egna bolag Storeax ab och Scandenergy contracting ab med 21.400 euro respektive 16.100 euro. Inget skriftligt avtal som reglerar konsultarbetet har funnits och varken Sune Axelsson eller Böge Holmberg har jävat sig trots att aktiebolagslagen fastslår att ”en styrelseledamot får inte delta i behandlingen av ett ärende som gäller ett avtal mellan styrelseledamoten och bolaget”.
I rapporten konstateras också att stadens koncerndirektiv inte följts i samband med upphandlingarna.
Böge Holmberg säger att orsaken till att man ställer sina platser i styrelsen till förfogande är för att man inte längre känner att man har ägarens förtroende.
– Det har blivit fokus på fel saker och nu måste vi lösa miljösaneringen av grottan. Men vi står omgående till förfogande om ägarna önskar det framöver.
Stadsdirektör Barbara Heinonen säger apropå Böge Holmbergs och Sune Axelssons beslut om att ställa sina platser i styrelsen till förfogande att det är vad man redan tidigare konstaterat.
– Redan efter den senaste bolagsstämman sades det att styrelsen kommer att bytas ut. Ska man jobba operativt kan man inte sitta i styrelsen.
Finns det något förslag till ny styrelse?
– Det ska stadsstyrelsen ta ställning till men det är klart att vi har diskuterat namn.
Vill ha juridiskt utlåtande
De fakturor som Böge Holmberg och Sune Axelsson via sina egna bolag fakturerat Enerexit står fortfarande ouppklarade och Barbara Heinonen säger att det bland annat är därför hon vill att stadsstyrelsen begär in ett externt juridiskt utlåtande.
– Det finns inget samförstånd kring vare sig timmar eller timpenning och det finns ju ingen styrelse som har anställt dem som konsulter. Det finns ingen överenskommelse. Så vi behöver ett utlåtande gällande hela förfaringssättet. Det förvaltningsmässiga har inte skötts som det ska.
Kommer staden att betala något för Böge Holmbergs och Sune Axelssons konsultarbeten?
– Det är det vi måste utreda och därför behöver vi ett objektivt utlåtande gällande vad som bör göras med anledning av revisionsrapporten.
Vad händer med övriga fakturor som överskrider Enerexits kassa?
– Det är fortfarande under utredning hur finansieringen ska ordnas. Men så länge det är ett bolag så är det styrelsen som ska svara för bolagets åtaganden.
Böge Holmberg säger att styrelsen borde varit mer enträgna om att informera Mariehamns stad.
– Felet vi gjorde var att vi inte informerade ägaren korrekt.
Anser du att ni, via era privata bolag, har rätt till ersättning för de arbeten som gjorts?
– Jag har inte sett KPMG:s rapport men på något sätt borde man få ersättning för de arbete man lägger ner.
Kevin Eriksson