Mötet som informerade om en anhållan från Ålands discgolfförbund till Mariehamns stad om att få anlägga en 18-hålsbana i området kring Gnisten och stenkrossen på Lotsberget lockade ett 50-tal intresserade åhörare. Stadens infrastrukturchef Kai Söderlund inledde med en presentation av ärendet, varefter åhörarna i stadshusets stora sal fick föra fram sina åsikter och frågor.
Discgolfförbundets ordförande, Mats Adamczak, och Ålands discgolfförenings John Boman redogjorde för planen och nämnde bland annat att discgolfen som företeelse hittills i år har lett till 13.200 bevisade övernattningar, vilket ifrågasattes av ett flertal frågeställare.
Och det var vid frågestunden som stämningen i salen piskades upp. Många tog upp den potentiella naturförstörelsen som en discgolfbana i området befaras medföra, och ifrågasatte även säkerheten för barn och flanörer i det fall att banan skulle byggas enligt planen.
”Ser inte skogen för träden”
Stadsfullmäktigeledamoten Conny Nylund (Ob) menade bland annat att besökssiffran på 13.200 övernattningar känns ”dragen ur hatten”.
– Hur har ni fått fram den?
På det svarade Mats Adamczak att mätare på banorna får fram antalet spelare och att man har fått en så god renommé i discgolfvärlden att de tre största discgolf-apparna har tagit kontakt med förbundet.
– Därifrån får vi datan som berättar när man har spelat sina rundor, och därför kan vi säga en ganska exakt siffra.
Mariehamnaren Hans Wickström menade att discgolfarna ”inte ser skogen för träden” och avslutade sitt argument mot banan med orden ”Jag kommer att överklaga varenda ett beslut i den här frågan”, vilket drog ner applåder i lokalen.
Protestlista
Åsikterna var många under mötet, men sammanfattningsvis var det naturen, banans dragning och säkerheten som oftast togs upp av motståndarna. I salen cirkulerade även en av Ålands natur & miljö framtagen protestlista mot en bana på Lotsberget, listan fick ett 30-tal underskrifter under kvällen.
Stadsstyrelsemedlemmen Ola Sundberg (HI) och fullmäktigeledamoten Barbro Sundback (S), den senare av de två även boende i närheten av Gnisten, lyfte fram att det vore respektfullt av infrastrukturnämnden att invänta Mariehamns stads ställningstagande till projektet ”Gröna planen” innan man går vidare med discgolfbanan.
”Speglar inte samhället i stort”
Efter mötet ansåg Mats Adamczak att det kraftiga motståndet under kvällen ”inte direkt var oväntat”.
– De som är emot något för att det går emot deras egna intressen, gör förstås vad de kan för att stoppa oss.
Skulle du säga att mötet och åsikterna som ventilerades speglar hur samhället i stort ser på det föreslagna projektet vid Lotsberget?
– Nej. Det är klart att alla som är mot förslaget kommer på ett sådant här möte. Jag vet ju att runt 40 procent av invånarna har spelat discgolf det senaste året, att 11 procent spelar dagligen och att alla samhällsklasser och åldrar håller på med discgolf. Men det verkar inte spela någon roll vad vi än bevisar – man har redan bestämt sig.
Det blev lite hård ton under mötet. Kan du ta till dig något från kritiken som riktas mot förslaget?
– Vi tar självklart till oss av kritiken. Men det är inte lätt när det från början var stadsarkitekten som föreslog områden för våra banor. Varje gång vi har börjat med områden som har föreslagits, har man svängt 180 grader och sagt att det inte är rätt. Jag vet liksom inte hur vi ska göra för att göra rätt.
Tror du ärligt fortfarande att banan vid Lotsberget förverkligas?
– Jag vet faktiskt inte, det är väl sannolikt att vi ska via förvaltningsdomstolen.