Från årsskiftet blir det förbjudet för fritidsfiskare att sälja sin fångst i EU. Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare, tror inte förbudet påverkar Åland, men det är långt ifrån säkert.
FISKE Det har länge varit tal om skärpta regler för fritidsfiskare inom EU. I går antog EU:s jordbruksministrar en förordning som bland annat går ut på att fritidsfiskare från och med årsskiftet inte längre får sälja sin fångst.
Finland, som har mängder med fritidsfiskare, motsatte sig både denna detalj samt regleringen av fritidsfisket i allmänhet.
Jordbruksministern Sirkka-Liisa Anttila (C) har tidigare sagt att förslaget om att reglera fritidsfisket "hotar EU:s folkliga stöd för evigt". När Finland hamnade i minoritet och förbudet för fritidsfiskare att sälja sin fångst gick igenom i går sa hon dessutom att det nu finns risk för att fisken "säljs svart" i stället.
Däremot antog man inte förslaget om att fritidsfiskarnas fångster ska räknas med i Finlands fiskekvot och att fritidsfiskarna ska bli tvungna att redovisa sina fångster. Som det verkar ska detta bara gälla större fångster.
Tror på minimal påverkan
Frågan är hur gårdagens beslut påverkar de åländska fritidsfiskarna. Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare, har ännu inte satt sig in i beslutet, men tror att påverkan på Åland blir minimal.
För det första gäller förbudet bara fritidsfiske till havs. Fiske på insjöar och från strand är undantaget. Dessutom tror Fredrik Lundberg att förbudet endast gäller arter som skyddas av flerårsplaner.
-Så jag tror inte att det får någon effekt på Åland i och med att det bara gäller kvoterade arter, såsom lax och torsk. Fisket av till exempel abborre och gädda påverkas inte.
Exakt vad som menas med havsfiske, och att fiske från strand är undantaget reglerna, är oklart. Fredrik Lundberg säger att det finns flera olika definitioner på var gränsen går mellan havs- och kustnära fiske, men tror att fisket måste ske ett antal sjömil ute till havs för att just räknas som havsfiske.
Så i korthet tror du inte de åländska fritidsfiskarna som säljer sin fångst berörs eftersom de fiskar arter som inte omfattas av beslutet och dessutom fiskar nära land?
-Just precis.
Kan gälla alla arter
En som borde känna till hur den nya förordningen påverkar Åland är landskapets specialrådgivare i Bryssel, Hanna Bertell.
-Tyvärr, jag befinner mig på Åland och vet inte hur beslutet blev. Jag kommer inte åt min e-post. Jag förväntade mig aldrig att de skulle fatta ett beslut i dag eftersom de var väldigt oeniga vid förra mötet. Nu vet jag inte riktigt vad de kommit fram till.
Hanna Bertell är emellertid inte alls lika säker som Fredrik Lundberg, som heller inte sett förordningen, på att de åländska fritidsfiskarna inte påverkas.
-Förslaget har haft flera olika former och innehållit olika förslag på vad som ska omfattas. Förhandlingarna var så låsta förra veckan att det är svårt att säga hur förordningen blev till slut.
Den kanske viktigaste frågan är vilka arter som omfattas. Till skillnad från Fredrik Lundberg skriver till exempel Helsingin sanomat att alla arter omfattas av förbudet, även till exempel abborre.
Även Hanna Bertell säger att det inte är omöjligt att samtliga arter, och inte bara de kvoterade, omfattas av förordningen. Vissa andra medier skriver däremot att det bara är fiskarter som skyddas av flerårsplaner som omfattas av förbudet.
Risk för att Åland drabbas
Hanna Bertell bekräftar dessutom att Finland har varit den allra största motståndaren till artikel 47 som handlar om regleringen av fritidsfiske.
-Man har varit mot dessa förslag av samma orsaker som Åland. Man tycker inte att fritidsfiske är något som EU ska reglera.
Detta är förstås endast spekulation, men om förbudet mot att sälja fisk gäller alla arter, och även kustnära fiske, drabbas de många åländska fritidsfiskarna, som har fiske som biinkomst, mycket hårt. Något som Hanna Bertell, utan att först satt sig in i beslutet, inte kan utesluta.
-Ja, det finns risk att Åland drabbas, men det kan jag inte svara på innan jag vet hur beslutet ser ut. Jag kan heller inte ta reda på det före tidigast i morgon. Jag är ledsen.
Ålandstidningen