Nordens roll i EU och klimatfrågorna är de tyngsta vid Nordiska rådets session i Stockholm, som inleds i dag. Och så finns ett förslag som gör Åland till ett land i sammanhanget.
NORDEN Klimatfrågorna och strategin för Östersjön samt Norden och EU är de övergripande frågorna för Nordiska rådets session i riksdagen i Stockholm som pågår 27-29 oktober.
Inom EU har Sverige som ordförandeland utlovat en Östersjöstrategi, och samarbetet mellan de nordiska länderna kring denna har varit intensivt.
Nordiska politiker samlas nu till session för att knyta Norden närmare EU, men också globaliseringen ska vara en prioriterad del i samarbetet.
Regioner i norr
Då Raija-Liisa Eklöw (Lib) tvingats utebli på grund av sjukdom leds Ålands delegation av Fredrik Karlström (Ob). Eklöws personliga ersättare är Runar Karlsson (C).
Tyngsta insatsen blir i kultur- och utbildningsutskottet, där Karlström utsetts att presentera betänkandet om utökat forskningssamarbete i nordliga regionerna.
- Det är inte uppdelat vem som äger oljerättigheterna. Viktigt är att Norden är en enig region med gemensam linje i kommande förhandlingar.
Ur åländsk synvinkel tror han att shippingkunskap och erfarenheter kan komma till nytta uppe i norr.
Länder och stater
Vid presidiemötet, där lagtinget representeras av hans ersättare Johan Ehn (FS) diskuteras ett förslag från Färöarna och Grönland att ge de självstyrande områdena en annan benämning i Nordiska rådet.
- De vill att vi ska kallas länder medan de fem nordiska nationerna ska benämnas stater, säger Karlström.
Han betonar att frågan inte kommer till ett avgörande vid denna session.
- Åland stöder förslaget. Vi är ju faktiskt länder med egen lagstiftning.
Norden och EU
Statsministrarna och ledarna i de självstyrande områdena möts i dag på eftermiddagen till toppmöte om nordiska rådets roll i EU-samarbetet. På plats är också lantrådet Viveka Eriksson (Lib).
Även de nordiska ministrarna för utrikesfrågor, försvar, miljö, finans och kultur håller gemensamma möten under sessionen.
Ålandstidningen