Michael Försth är professor på avdelningen Byggkonstruktion och brand vid Luleå tekniska universitet. Han har sett solpanelernas framfart det senaste decenniet och konstaterar att det har uppstått ny brandrisk som inte fanns tidigare.
– Jag har inte statistik över hur ofta det uppstår, men det är helt klart ett problem. När räddningstjänsten rycker ut skapas statistik men det rapporteras inte alltid och den kan variera, framför allt i olika länder. Det är inte bara solpanelerna, utan hela systemet som för med sig brandrisker, säger han.
– Har man en villa och det börjar brinna på taket kommer man med största sannolikhet inte bli innebränd på grund av det. Det är ett större problem ur försäkringssynvinkel, och kan ställa till med stora kostnader för försäkringsbolagen.
Kan man räkna med ökat antal bränder?
– Ja, i och med att utbyggnaden av solceller sker så pass snabbt som den gör. Men man får ställa nyttan mot kostnaden, solanläggningar ger ett fantastiskt bidrag till samhället
Varför kan det uppstå brand?
– Kombinationen många kopplingspunkter och hårt klimat med regn och fukt är en grogrund för att det ska kunna uppstå gnistbildning. Dessutom är det dåligt ut brandsynvinkel med den inneslutning som man får under panelerna, om det börjar brinna förstärks branden.
Vad kan man som privatperson själv göra för att minska brandrisken?
– Var väldigt noga i valet av installatör, anlita bara seriösa företag. Som privatperson är man helt i händerna på den som gör arbetet.