Är det åländska förbudet mot borrning i berg nära vattnet nödvändigt? De ska utländska experter anlitade av landskapets miljöbyrå svara på.
MILJÖ I våras var kritiken mot landskapets nya miljöskyddsförordning skoningslös. I och med den nya förordningen blev det förbjudet att borra hål djupare än 60 meter inom 300 meters avstånd från vattenlinjen.
Förbudet, som gäller överallt utom i Mariehamn, väckte stor ilska i och med att det omöjliggör eller väsentligt fördyrar bergvärme på stora delar av Åland. Kritiken var så omfattade att miljöministern Katrin Sjögren (Lib) lovade att man skulle ompröva den nya förordningen under hösten.
-Sedan dess har det inte hänt så mycket. Vi visste inte hur stora sparkraven skulle bli. Nu när förslaget till budget kommit kan vi gå vidare med att anlita utomstående experter, säger Mikael Wennström, vattenbiolog på miljöbyrån.
Förbudet gäller
-Tanken är att låta dem göra en utredning och ge ett utlåtande om de åländska reglerna. Det vill säga, om de anser att de gränser vi satt är bra eller om de behöver justeras.
Varför gjorde man inte detta från början, innan den nya förordningen antogs?
-Det är alltid en avvägning. I teorin kan man anlita 10-15 expert från hela Nordeuropa. I detta fall var det ÅMHM, där det arbetar flera geologer, som gav ett utlåtande. De baserade sitt utlåtande på rapporter eller utredningar som tagits fram av svenska experter. Det fanns därmed ett vetenskapligt underlag för det beslut som fattades.
Vad händer efter att denna utredning är klar?
-Då får vi se om vi fortfarande står fast vid vår tidigare bedömning eller om det finns anledning att ändra på något.
Men tills vidare gäller förbudet?
-Ja, det gäller.
Fredrik Rosenqvist