Är du egenföretagare eller har du funderingar på att starta eget? Projektet Landsbygd 2010 och fiskerinäringen samarbetar nu för en åländsk företagsutveckling i hopp om nya affärsidéer och nya samarbetsformer.
-Vi vill visa de bästa förebilderna. Ribban är satt högt, konstaterar Fredrik Lundberg.
PROJEKT I de nya samarbetsprojekten Landsbygd 2010 och Paradigmskifte inom fiskenäringen kan åländska företagare få gratis hjälp med att utveckla företaget och hitta nya mål för framtiden.
De två projekten drivs efter väldigt lika förutsättningar och mot samma mål, varför man valt att hålla dem skilda beror främst på finansieringen bakom.
-Förutsättningarna för fiskare har ändrats ganska radikalt under senare tid och man behöver vara allt mer professionell för att klara sig, säger Fredrik Lundberg projektledare för Paradigmskifte inom fiskerinäringen.
Gratis privat rådgivning
Genom studieresor, företagsrådgivning och analyser av enskilda företag vill man hjälpa att skapa en framtidstro och öka samarbetet mellan åländska företagare.
Lena Brenner var med och genomförde projektet Landsbygd 2006. Och direkt efter avslutat projekt var suget så stort att man omgående drog igång ett nytt med mål 2010.
-Vi har kommit igång jättebra i år känns det som. Med rutin från det förra projektet känner vi oss bättre förberedda och har en bra handledning, konstaterar Brenner.
-Efter basen av 2006 ville vi också ta del av projektet och konceptet, inflikar Lundberg.
Flera inriktningar
Landsbygd 2010 drivs i tre olika inriktningar. Företagare- och företagsutveckling är den första inriktningen där man ska inspirera och initiera metoder, system och organisation som stärker företagens konkurrenskraft.
En andra inriktning är lokal förädling och försäljning där man hjälper företagen med tillverkning och produktutveckling.
Den tredje och sista inriktningen kallas kompletterande intäkter och medverkar till att skapa och utveckla nya kompletterande intäktskällor inom bland annat turism.
Paradigmskifte inom fiskerinäringen är uppdelat i två delprojekt.
Fisk som mat är en del av förädling och försäljning och innefattar yrkesfiskare som avser öka inkomsterna på egna och andras fångster.
Fisk som upplevelse betonar turism och upplevelsefiske.
Nå nya kundgrupper
De är Ålands Landsbygdscentrum och Ålands fiskare r.f. som står bakom det gemensamma projektet.
Olika delar startar upp efterhand och vid lite olika tillfällen då många företag som är med ligger på olika nivåer och har olika mål i dagsläget.
-Vår vision kan man säga är att företagen ska kunna nå ut till en mycket mindre priskänslig kundgrupp, säger Brenner.
-I dag ligger ofta marknaden lite för nära för att produkten ska vara riktigt exotisk, tillägger Lundberg.
Företagslotsning
Kaj Rosberg är projektledare från Kalmar och hjälper enskilda företagare med företagslotsning och privat rådgivning.
-Man måste dock som företagare var aktiv och driva på själv. Det är verkligen en jättemöjlighet att komma och se andra som lyckats och ta lärdom av dem, säger Lena Brenner.
-Det är ett EU-finansierat projekt och man betalar bara med sin egen tid, säger Fredrik Lundberg.
Redan i vinter ska Lundberg försöka få med sig så många fiskare som möjligt till Skottland, bara ett av många kommande steg i en utökad internationalisering och satsning på åländska fiskarna och lantbrukarna.
Ålandstidningen