Fackföreningarna är skeptiska till landskapets förslag om att minska löneutgifterna nästa år. De vittnar om en stor oro bland sina medlemmar och flera ställer sig frågan om besparingen ens går att genomföra.
Om landskapsregeringens förslag till budget för 2010 går igenom får samtliga landskapsanställda ett tunnare lönekuvert nästa år. Som förslaget är just nu förlorar alla anställda ett belopp som motsvarar lönen under två veckor, eller knappt fyra procent av lönen.
Enligt landskapsregeringens förslag till budget ska detta åstadkommas antingen genom "frivilliga kollektiva avtal" eller individuella avtal där de anställda tar ut semesterpenning i ledig tid eller oavlönad tjänstledighet. I sista hand tar landskapet till permitteringar.
Vården ett problem
Mer än hälften av de som drabbas av dessa inbesparingar jobbar inom ÅHS. Tehy på Åland företräder ungefär hälften av dessa, och det står redan nu klart att minskade löneutgifter inom vården blir en svår nöt att knäcka.
-Lönesänkningar har vi redan sagt absolut nej till i höst när landskapet ville riva upp redan ingångna avtal. Inte heller uttag av ledig tid har tidigare varit möjligt eftersom verksamheten inte fungerar utan vikarier, säger Eva Carlson, viceordförande för Tehy på Åland.
-Dessutom har vi sett att när man försökt permittera "tehyiter" i Finland har det blivit så komplicerat att man fått dra tillbaka permitteringarna. Reglerna på Åland är lite annorlunda, men det kanske inte är helt okomplicerat här heller.
Frågan är därmed hur landskapet ska kunna dra ner på lönekostnaderna inom vården. Lägre lön för samma arbetsmängd går inte facket med på, och att dra ner på arbetsmängden verkar också svårt eftersom vården då inte fungerar.
-Vi undrar också hur man ska lösa detta. Det är svårt att se hur man ska kunna spara in på en redan överbelastad verksamhet. Om det blir permitteringar eller om vi tar ut mera ledighet lär det märkas. Det drabbar alla patienter och alla som bor på Åland. Fast det är egentligen inte Tehys, utan arbetsgivarens bekymmer.
Sommarpermitteringar ej möjligt
Samma problem verkar gälla inom skolan. Maria Hagman är organisationssekreterare för Akava på Åland. Enligt henne är frågan hur arbetsgivaren ska kunna ordna den undervisning eleverna har rätt till utan att ta in vikarier.
-Det går inte att permittera lärarna under sommaren. Lärarnas sommarledighet är ledig tid de tjänat in under vintern, och man kan inte permittera någon under intjänad ledig tid.
-Om lärarna tar ledigt eller permitteras måste arbetsgivaren ordna undervisning på något annat sätt, men man kan inte ta in vikarier eftersom man då inte sparar några pengar.
Gillar inte förslaget
Tuula Mattsson är avgående verksamhetsledare för tjänstemannaorganisationen TCÅ som företräder cirka 500 landskapsanställda, bland annat närvårdare och poliser.
-Vi tycker förstås inte om budgetförslaget. Det är beklagligt att landskapets ekonomi är så dålig att man måste gå ner i tjänstemännens fickor och krafsa, men i det här läget måste alla hjälpas åt.
Precis som alla de övriga facken ser Tuula Mattsson inte lönesänkningar som något alternativ.
-Nej, det går vi absolut inte med på. Permitteringar är heller inte bra och något som drabbar tjänstemännen väldigt hårt.
-Vi försvarar det vi har uppnått. Inte ger vi frivilligt bort de förmåner vi har kämpat för och fått.
Har ni förståelse för att landskapet måste spara pengar?
-Det är klart vi har. Vi är inte dumma. Vi vill däremot se om facken är de enda som ska ha förståelse för detta. Som förslaget ser ut nu är det många som drabbas, men det är först när lagtinget har sagt sitt som vi vet hur det blir.
Högt pris
Anne-Helena Sjöblom är organisationssekreterare för FOA-Å, vars medlemmar bland annat består av vaktmästare, kökspersonal, med mera.
-Det är ett högt pris våra medlemmar får betala bara för att de sökt och fått lediga jobb inom landskapet. Nu ska de vara med och betala landskapets dåliga ekonomi. Det är klart att man kan gå med på vissa avbräck och "låna" åt landskapet, men det ska vara med ränta.
-Permitteringar har dessutom kommit till för industrins skull: att industrin inte ska behöva säga upp kompetent personal när orderingången minskar. I offentlig sektor är det tvärtom: orderingången ökar i dåliga tider. Om det sker permitteringar får de som är kvar på jobb ännu mera att göra, vilket medför större risk för ohälsa.
Enligt Anne-Helena Sjöblom är det många som oroar sig för framtiden just nu, speciellt eftersom de flesta inte varit med om en liknande situation tidigare.
-Ja, folk är väldigt oroliga och jag får många samtal och besök om detta just nu.
Fredrik Rosenqvist