Anders Johansson är uppvuxen på gården Ol-Mattssons i Saltvik. Han är den tionde generationen som brukar gården.
– Jag tror att jag är den sista också, säger han.
Efter den stora ofreden lämnades Vestergårds åt sitt öde. Men ödet ville att gården skulle brukas igen och Olof Mattsson var den som fick i gång jordbruket på Vestergårds igen.
– Men då började man kalla gården för Ol-Mattssons och sedan dess har den fått heta så i folkmun, säger Anders Johansson.
Hans farmor Alma och hennes far LabyAugust Karlsson, som också var galeasskeppare, höll gården vid liv. Alma var en duktig kvinna och det var hon som lät bygga de flesta byggnaderna på gården.
– Hon var änka och hade tre barn. Men hon var duktig. LabyAugust var en duktig skeppare men den första galeasen gick sönder norr om Geta. Det berättas att han och sönerna tog i land och gick från Gröndal i Geta hem till Saltvik. Medan de gick såg sig LabyAugust runt på träden och köpte sedan skogsskiftet för att kunna bygga en ny galeas.
Anders Johansson berättar att galeasen byggdes mitt uppe på land för att sedan dras ner till Flandan och vidare ut i fjärden av 40 karlar med hästar.
– Han döpte sedan galeasen till Alma. Jag tror att han var mycket förtjust i sin dotter.
Kommunsekreterare
Anders Johansson gick först i Ålands Folkhögskola sedan tog han sin lantbruksutbildning i Korsholm och fortsatte att studera vid Folkakademin i Borgå.
– När jag kom hem på somrarna jobbade jag en, eller om det var två, somrar på Ålandstidningen. Jag gick till Bror Sundblom och sökte arbete och jag fick det trots Hasse Svenssons protester.
Anders Johansson hade planer på att bli journalist eftersom han gick på Social- och kommunalhögskolan och läste nästan alla ämnen som fanns, bland annat journalistik. Men så ville det sig inte. Han hade bestämt sig för att studera en termin i Åbo för att ta sin polities magister men blev uppringd från Saltviks kommun där man bad honom komma hem.
– Den dåvarande kommunsekreteraren, Sven Mattsson, hade hastigt avlidit i tjänsten och de var i stort behov av hjälp för det fanns så mycket att göra. Bland annat budgeten.
Han flyttade hem och började arbeta som kommunsekreterare.
– På den tiden var vi två som arbetade i centralförvaltningen. Sotarn och bygginspektören var gemensam för hela norra Åland. En fastighetsskötare och tre hemvårdare fanns också i kommunen. I dag är de elva anställa, säger han.
På den tiden fick kommunsekreteraren ta hand om allt från sociala ärenden till skatter och äldreomsorg.
Involverad i Nya Åland
Anders Johansson arbetade som kommunsekreterare i fem-sex år men slutade då dottern Anna föddes.
– Far och mor blev äldre och jag gick in som delägare i jordbruket.
Sedan blev han också involverad i startandet av Nya Åland.
– Vi var flera som jobbade ideellt. Jag var styrelseordförande en tid och jag var med och gjorde upp den första budgeten. Men mer och mer blev jordbruket allt viktigare, det gick inte att ha ett deltidsjobb vid sidan av allt annat.
Anders Johansson var också med då Hälsocentralen i Mariehamn skulle bildas.
– Kommunerna skulle vara med och betala för det. Det lustiga är att sedan satt jag i styrelsen för Ålands Folkhälsoförbund då de skulle ta över Hälsocentralen och bilda ÅHS.
Anders Johansson har också arbetat inom Samgång en tid.
– Där var jag också med om uppgång och fall. Först byggdes det lager, butiker och kylrum för att tillmötesgå behovet. Jag satt senare i Samgångs förvaltningsråd då allt fler butiker drogs in. Det sista som stängdes var Varmans.
I dag har Anders Johansson fullt upp med jordbruket därför har han helt lagt övriga uppdrag åt sidan.
Han har varit aktiv inom kommunalpolitiken, suttit en period i lagtinget, varit aktiv inom församlingen och även varit involverad i Ålands producentförbund under många år.
Körsång på fritiden
Anders Johansson är med i Eko-odlarna på Åland och har hållit på med eko-odling i 30 år.
– Vi har väldigt bra samarbete odlarna emellan. Vi hjälper varandra genom att köra ut det som behövs och även ha redskap tillsammans. Att hjälpas åt och att bygga något tillsammans är något som fungerat i alla år. Ta till exempel uppbyggnaden av Ålands elandelslag och Ålands telefon. De byggdes upp underifrån så att säga. Man pratar om sammanslagningar av kommuner och besluten tas uppifrån. Det fungerar inte på Åland. Ska det fungera behöver samarbetet och uppbyggandet börja nerifrån, det gäller alla sektorer, säger han.
Anders Johansson är insatt och engagerad i det mesta fast han numera inte har åtagit sig några uppdrag.
– Jag har fullt upp med jordbruket, säger han.
På fritiden är det främst körsången som lockar. Han har sjungit sedan han var ung.
– Det är betydligt roligare att sjunga tillsammans än att sitta och argumentera mot varandra, säger han glatt.
Han började sjunga med Åländska sångare under ledning av Karl-Gunnar Fagerholm. Sedan blev det ungdomskören i Saltvik och vidare till Cantilena.
– Med Cantilena har vi varit och sjungit på många platser. Bland annat på Globen. Dit blev vi inbjudna av Kell Lönnå och Sundsvallskören.
Han har också varit med i Projektkören under ledning av Johanna Grüssner.
– Queenuppsättningen var mäktig. Jag sjunger också med i Intermezzokören där Guy Karlsson varit ledare. Nu kommer Fredrik Erlandsson att ta över i höst. Nu ser jag fram emot att vi ska börja öva igen. Det ska bli intressant att se om man kan sjunga ännu. Jag tycker om att sjunga med andra, det är helt annorlunda än att sjunga ensam, för det tycker jag låter för jäkligt, säger han och skrattar.
» Födelsedag 70 år
Anders Johansson
Namn: Rolf Johan Anders Johansson.
Född: Den 28 augusti 1951 i Saltvik.
Bor: I Saltvik.
Yrke: Bonde.
Familj: Frun Lillemor, dottern Anna med familj.
Intressen: Körsång, sjö- och stugliv.
Firar: Firar med en träff med de närmaste. Efter att allt är skördat och efter andra vaccinationsdosen kan det bli lite fler små firanden.