Utmärkelsen årets fördomsfria föregångare delas ut av Finlands Röda kors under veckan mot rasism distriktsvis. Syftet med utmärkelsen är att lyfta aktörer som främjar jämlikhet inom det finländska samhället. Röda korset på Åland har i år valt att ge utmärkelsen till Dan Sundqvist, projektledare, och Tanja Eklöw, ansvarig för integration vid ÅHS, för det projektet En säker hamn som pågått de senaste tre åren. Motiveringen lyder som följer:
“Dan Sundqvist och Tanja Eklöw har som anställda inom projektet En säker hamn jobbat oförtröttligt för att förbättra omständigheterna för flyktingar och inflyttade på Åland. De har entusiastiskt och inspirerande föregått med gott exempel på fina samarbeten och hjärtliga människomöten, alltid med jämlikhet och mångfald i fokus. Tack för ert fina arbete!”
– De har engagerat sig väldigt mycket i sitt arbete och har gjort ett väldigt bra jobb. Jag tycker att de har föregått med gott exempel, jämlikheten är alltid i fokus, säger Linda Johansson, samordnare för social- och mångkulturell verksamhet på Röda korset Åland.
Med veckan mot rasism vill Röda korset Finland lyfta alla människors lika värde samt vikten av att se individen.
– Det är jätteviktigt att jobba för att alla mår bra i samhället. Flyktingar som kommer från krig är förstås en grupp som behöver stöd och ska få skydd och hjälp på Åland. Integration är inte bara för de som flyttar hit utan också för de som redan bor på Åland. Vi ska alla integreras i ett mångkulturellt samhälle, säger Linda Johansson.
Dan Sundqvist är rörd och förvånad över utmärkelsen.
– Det är en otroligt fin utmärkelse som jag inte alls hade räknat med att vi skulle få. Jag blev nästan lite tårögd, säger han.
Vad tar du själv med dig från projektet?
– Det är helt otroligt hur många nyinflyttade vänner jag har fått. Det har rört mig personligen, säger Dan Sundqvist.
Finns det något gemene ålänning kan göra för att få flyktingar att känna sig mera välkomna på Åland?
– Bara det att vi ser andra i samhället räcker ibland. Det kan vara ett “hej, hur mår du?”. Det kan öppna upp en helt ny värld och kan leda till en ny bekantskap eller ett intressant samtal. Det gäller inte bara flyktingar, det finns många som är ensamma och utsatta i samhället. Den där enkla frågan skapar dialog och delaktighet. Att se individen tror jag är viktigt, säger Dan Sundqvist.