John Stenbäck är född och uppvuxen i Borgå, men har bott på Åland sedan 1972.
Som femtonåring bar det iväg till sjöss, där ett långt yrkesliv som sjöman och kock väntade honom.
Han berättar att arbetsgivaren krävde hans föräldrars underskrift innan han tilläts börja jobba, så han ställde ett krav på sina föräldrar.
– Jag sa: ”Får jag inte det så rymmer jag”. Det fick jag, de skrev under och så for jag och började segla.
Till en början arbetade han som mässkalle på långfart. Roligaste linjen var den som gick mellan New York och Venezuela.
– Sen började jag på färjorna, jag kallar dem för ”Ketchup Line”, de röda båtarna.
Han har även arbetat för sjöfartsstyrelsen, och i 20 år var han anställd på Birka.
– Sen gick jag i land 1999, sedan dess har jag varit sjukpensionerad. Sen var jag invalidpensionerad och nu är jag ålderdomspensionerad.
Plättvändare och musiker
John Stenbäck är förtjust i matlagning, ett intresse som funnits med honom länge. Han lagade mat första gången som sjuåring, då han tillredde korvsoppa och plättar. Under sina år ombord på fartyg var han ofta stationerad i köket, men han vill inte kalla sig själv för kock, eftersom han saknar yrkesutbildning.
– Jag är en gammal plättvändare, säger han i stället.
Han beskriver köket som husets hjärta, det är den plats i huset där han trivs allra bäst.
– Mat och musik är mina starkaste sidor. Och när jag lagar mat ska jag alltid ha musik på. Får jag inte musik blir det inget, det blir bättre när jag lyssnar på musik.
Även musiken ligger honom varmt om hjärtat. Under slutet av 60-talet arbetade han som dj i Borgå, och 2017 släppte han tillsammans med Stäni Steinbock cd:n ”Åländsk plättvändarmusik”, där Stäni Steinbock tonsatt hans visor.
Cowboy sedan 1959
Sedan barnsben har John Stenbäck haft ett stort intresse för cowboys.
– Som barn 1959 var det min mormor och morfar som klädde ut mig till cowboy, för jag har ju alltid gillat det här cowboylivet jag. Sen har jag varit lite sådär små-cowboy hela tiden.
Under 60-talet började han intressera sig för country, och drömmen om en egen countryplats väcktes till liv.
Gården i Önningby köpte han 1995, men på grund av sjukdom och problem med ekonomi vågade han till en början inte satsa på renovering. Men för 15 år sedan påbörjade han sitt livsverk: att bygga upp en countryplats på gården, som han döpt till New Homeleans Country Paradise, eller Rosornas land, som han också kallar den.
– Jag har hållit på i sakta mak.
– När huset blev betalt började jag sakta renovera och bygga allt.
John Stenbäck berättar att han redan som liten berättade om sina drömmar till sin morfar.
– ”En vacker dag så får du den här drömmen att bli till verklighet”, sa han. Och nu har jag skapat och lagat allt, nu har drömmen blivit sann.
På gården ryms i dag hans egen nation, där han har egen valuta, nationalsång och flagga.
Planerar zoopark
John Stenbäcks intresse för USA, country och inredning är svårt att missa. När man kliver innanför dörren på gårdens hus, möts man av ett hem pyntat ned till minsta beståndsdel. Varje rum är unikt inrett med sitt eget tema.
Badrummen har afrikanskt och karibiskt tema, sovrummet är inrett med temat albatross och på övervåningen ryms en samling med konst föreställande amerikansk ursprungsbefolkning.
Resterande rum har egna teman, men genomgående för hela gården är temat USA. Så gott som överallt kan man skymta amerikanska flaggan i olika storlekar, cowboyhattar och annan inredning inspirerad av amerikansk kultur.
John Stenbäck sprudlar av idéer. Härnäst planerar han en zoopark med djur i betong eller plast. Efter det börjar han känna sig klar med gården, som han arbetat på i 15 år.
– Det är väl det sista, om det är så att jag orkar.