På Ekergården i Eckerö samlas pensionärer varje fredag för att fika tillsammans. Det startade man med efter pandemin.
– Meningen var att vi skulle gå hem till ensamma pensionärer med kaffekorgen med oss. Men det blev inte så utan vi bestämde att vi skulle samlas på Ekergården i stället, säger Marianne Johansson.
Fredagsfikan är ett sätt för pensionärer i Eckerö att komma ut och träffas.
– Den sociala biten är den viktigaste, säger Mona Jansson.
Vanligen samlas runt 20 pensionärer för att dricka kaffe och umgås på fredagarna samt njuta av Kerstin Wikgrens kaffebröd.
– Hon håller i serveringen och behöver hon hjälp någon gång finns det alltid någon som ställer upp, säger Marianne Johansson.
På plats på Ekergården i dag är förutom Marianne Johansson, Mona Jansson och Kerstin Wikgren även Tage Karlsson, Sven-Eric Karlsson, Nina Häggblom, Karin Eklöf Grönholm, Kenneth Ohlsson, Bengt Isaksson, Inga Söderlund, Maja Nordin, Britt-Marie Sjöström Kärki, Marita Eriksson, Gösta Mattsson, Karl-Göran Lindeman, Kari Kärki och Inger Holmberg.
Pensionärsföreningen Västra Åland har i dag cirka 50 medlemmar och är numera en egen registrerad förening.
– Tidigare var vi en underavdelning till Mariehamns pensionärsförening, säger ordförande Sven-Eric Karlsson.
Varför valde ni att bli en egen förening?
– Tankarna på en egen förening har funnits i några år och i våras, vid årsmötet, valde vi att avsluta Eckerö pensionärsförening och bilda PVÅ. Eftersom vi nu är en registrerad förening har vi möjlighet att ansöka om olika bidrag, säger Sven-Eric Karlsson.
Sommaraktiviteter
Sven-Eric Karlsson hoppas på att fler vill bli medlemmar i föreningen.
– Vi är cirka 250 pensionärer i Eckerö och alla är välkomna med. Även de som vill komma med från andra kommuner är lika välkomna, säger han.
Den 5 maj är sista fredagsträffen för i vår. Sedan tar sommaraktiviteterna över.
– Vi brukar träffas på onsdagar någonstans, vanligen på Eckerö camping och stugor, för att prata, spela spel och äta tillsammans. Ibland är vi ute och ibland är vi inne. Det beror på vädret, säger Marianne Johansson.
Ibland ordnar pensionärsföreningen soppsöndagar som Rolf Söderlund håller i. Men flera medlemmar deltar också i de andra pensionärsföreningarnas aktiviteter.
– Man kan vara medlem i flera pensionärsföreningar, säger Marianne Johansson.
Bengt Isaksson tycker att det är viktigt att det finns möjlighet för pensionärer att träffas och umgås.
– Det är så lätt att man blir sittande hemma annars, säger Mona Jansson.
Sven-Eric Karlsson anser att pensionärerna inte finns representerade i de olika beslutandeorganen i kommunen trots att de är en så stor del av befolkningen.
– De yngre som sitter där tänker kanske inte på att de också blir äldre en dag och vill ha en fungerande äldreomsorg. Vår erfarenhet är också värd en hel del, säger han.
– Vi får oftast höra att vi är en tärande del och att vi bara kostar. Men vi betalar också skatt, säger Marianne Johansson.
Hårdvaran finns i kommunen
Sven-Eric Karlsson hoppas att man genom äldreråden i kommunerna ska få mer möjlighet att påverka beslut.
– Äldrerådet är inget beslutandeorgan men jag tycker att man inom kommunen ska ta tillvara de åsikter och kunskap som finns i äldrerådet, säger han.
Eftersom allt fler ska bo hemma när man kommer upp i åldrarna anser flera pensionärer runt bordet att man i kommunen borde se till att det fungerar rent praktiskt.
– När man bor hemma ska man vintertid se till att det är skottat så hemtjänst och hemvård kommer fram. Ska man då som äldre pensionär ut och skotta för dem? Jag tycker inte att man tänker riktigt ända fram. Det finns mycket som man måste klara av själv för att kunna bo hemma och ha det bra, säger Marianne Johansson.
Sven-Eric Karlsson säger att ”hårdvaran” som Ekergården, Solgården och andra boenden finns men att ”mjukvaran”, den uppsökande verksamheten kunde bli betydligt bättre.
– För äldre är den sociala samvaron väldigt viktig för att man ska ha ett bra pensionärsliv. Där är pensionärsförening en viktig del, säger Mona Jansson.