Runt 30 personer hade sökt sig till Ålands Kenneldistrikts (ÅKD) och Ömsens valpköparskola i onsdags. Christel Sundman, ordförande i ÅKD var glad över att intresset var så stort.
– Vi har funderat länge på att ordna något som detta eftersom valpar blir allt mera som barn i familjen. Man behöver dessutom tänka på en hel del innan man köper en valp, säger hon.
På plats för att informera var veterinär Marie Prokupek, kennelkonsult och distriktsutbildare Minna-Lotta Kivinen samt djurskadereglerare Pia Karlsson.
Under kvällen pratade man om de vanligaste sjukdomarna, de dyraste diagnoserna och åtgärderna, vilka raser som är mest utsatta för skada, vad man ska tänka på när man köper valp och vem man köper av.
– Vi ska försöka informera om saker man kanske inte tänker på när man är i beråd att skaffa en valp. Alla valpar är söta och man kanske så gärna vill ha en valp så man ser emellan fingrarna med annat viktigt. Vårt budskap är att man ska tänka till före, säger Christel Sundman.
Minna-Lotta Kivinen börjar med att uppmana den som går i valpköpartankar att välja en ras som passar in i familjen och den livsstil man har.
– Man ska fundera på om man har tillräckligt med tid att engagera sig. En hund kan leva 10-15 år. Man ska också tänka på boendet. Får man ha hund i lägenheten man bor i? Är det någon i familjen som är allergisk? säger hon.
Minna-Lotta Kivinen är också noga med att påpeka att man inte ska välja hund baserat på utseendet för alla valpar är söta.
– Dessutom är olika raser avlade till olika brukssyften så det är bra att läsa på om rasen man tänkt köpa så att den verkligen passar in i familjens liv.
Ofta är det barnen i familjen som vill ha en hund och de lovar och svär på att hjälpa till med hundens skötsel.
– Barn ska inte ha ansvar för att hunden mår bra och får den skötsel den behöver. Det är alltid föräldrarnas ansvar, säger hon.
Undvik hundfabriker
Minna-Lotta Kivinen ger också goda råd om hur man väljer varifrån man köper hund.
– Man kan gå in på både Svenska Kennelklubben och Finska Kennelklubben samt på olika specialklubbar och söka uppfödare. En bra uppfödare finns sedan som stöd under hundens liv. Jag rekommenderar också att man besöker olika uppfödare för att få en uppfattning om hur de har det. Har hundarna det bra, hur mår tiken, är uppfödaren engagerad och har kunskap om rasen med mera.
Hon påpekar att det finns ”hundfabriker”, där man tar valpar på samma tik flera år i rad bara för att tjäna pengar, i både Finland och Sverige finns det smuggelhundar som säljs dyrt utan papper.
– Försäljningen av smuggelhundar är den tredje största kriminella affärsverksamheten. Det gäller att ha ögonen öppna trots att det gäller söta valpar, säger Minna-Lotta Kivinen.
Hon tycker också att man ska se upp med organisationer som räddar hundar i olika länder.
– Det är viktigt att kolla upp dessa organisationer innan man bestämmer sig för att ta en hund. Det kan ligga många problem bakom en hund som räddats eftersom man inte vet vad den har med sig i bagaget. Jag skulle kunna prata hur mycket som helst om detta, säger hon innan hon lämnar över ordet till Marie Prokupek.
– En av mina hjärtefrågor och säkert andra veterinärers också är att man ska tänka på att träna hunden på att bli hanterad. Vi vill inte gärna att de äter upp våra händer när vi ska undersöka dem, säger hon.
Marie Prokupek tipsar att man kan ta en stund nu och då där man känner igenom hunden. Det kan göras till en mysig stund.
– Att lära den att man får titta i öronen och i munnen, att den kan ligga på sida medan man känner den på kroppen, benen och tassarna underlättar både för oss och ägaren.
Hon berättar också om vikten av första hjälp som är bra att kunna och saker som är bra att ha hemma om det händer något. Allt från sårvård till ögondroppar och termometer.
Dyra behandlingar
Pia Karlsson berättar om skadestatistik och vad de dyraste skadorna kan kosta och vilka raser som är topp fem i skadestatistiken på Åland.
– Mage- och tarmsjukdomar är vanliga och kan bli dyra liksom olika mediciner, juvertumörer, livmoderinflammationer och både goda och elakartade tumörer.
I Ömsens statistik över vilka raser som drabbas mest av olyckor och sjukdomar är labradorer mest utsatta och sedan kommer blandrashundar, tax, dvärgpudel och wachtelhundar.
– Samma grupp hundar är de som är vanligast då det gäller försäkrade hundar. Att ta en försäkring är inte ett tvång men man ska tänka på att det kan bli väldigt dyrt om något händer. Det konstiga är att det oftast händer något på en röd dag eller under en längre helg och då är jourkostnaderna höga, säger Pia Karlsson.
Trots alla risker och kostnader man ska tänka på då man köper en hund tycker alla att det positiva med att ha hund överväger.
– Det är bevisat att hundar ger välbefinnande och håller oss friskare. Mentalt tillför de också ett lugn och gör oss glada. Så jag tycker absolut att man ska skaffa en hund, säger Minna-Lotta Kivinen avslutningsvis.