Susann Christenbrunn vid Hasses Ur & Guld fick ritningarna på luciasmycket av guldsmeden och konstgravören Alvar Iström i början av 1990-talet.
– Det var han som designade smycket som ges till luciorna än i dag. Det första luciasmycket som han gjorde fick Sara Eriksson 1952, säger Susann Christenbrunn.
Varför just hon fick ritningarna av Alvar Iström beror säkert på att han var hennes gudfar och att de känt varandra sedan hon var liten.
– När jag tog emot ritningarna visste jag inte riktigt hur jag skulle förhålla mig till gåvan. Men han hoppades att jag kunde få någon att fortsätta tillverka smycket.
Det har Susann Christenbrunn gjort. I dag gjuts smycket av Kultakeskus i Tavastehus i Finland. Offertförfrågan skickades först till åländska guldsmeder men priset var lite för högt därför blev det Kultakeskus.
När Alvar Iström tillverkade smycket skar han ut det för hand i silver. Nu tillverkas det i en gjutform.
– De tillverkar detta smycke bara en gång om året. I år är det ett företag i Sverige som slipat stenen som är vit bergskritall. Det har varit svårt att få tag i någon som kan slipa stenen eftersom den är lite speciell, säger hon.
Tidigare lucior har fått en sten i en annan färg än vit som till exempel Britt Lindholm som var lucia 1977.
Susann Christenbrunn tycker att det är trevligt att luciorna på Åland fått och får likadana smycken.
– Det är en form av tradition det också.
Före 1952 delades det ut luciasmycken i trä som gjorts av Werner Eker och hans son Per-Olof Eker.
Ärofylld känsla
Det är Folkhälsan på Åland som fattar beslut om luciasmycket varje år. Därför tillverkas endast ett smycke om året.
Susann Christenbrunn berättar att hon fått information från Kultakeskus att stenen kommit fram till dem.
– Nu är det spännande att se om den passar.
Brukar du gå på luciakröningen?
– Jag gick när jag var yngre. Nu har jag ett företag att sköta och vi har öppet till klockan 20 just den kvällen. Jag skulle gärna gå om jag kunde. Luciatraditionen så fin och stämningsfull, säger hon.
Susann Christenbrunn säger också att hon numera har en mycket speciell känsla för luciasmycket.
– Det är väldigt ärofyllt att få leverera smycket. Ju äldre jag blir desto mer speciellt känns det. I dag är jag tacksam över att jag fick äran att ta emot Alvar Iströms ritning.
Britt Lindholm har ett luciasmycke tillverkat av Alvar Iström och med en sten som går i blått.
– Jag bär alltid luciasmycket på lucia. Jag tycker att smycket är jättefint och det betyder mycket för mig. Jag blir alltid påmind om att jag var lucia 1977 i och med att jag bär smycket på luciadagen, säger hon.