Lina Grönvik är språkambassadör och jobbar även som besökskoordinator vid föreningen Språkambassadörerna.
– Vi är flera språkambassadörer som åker runt till skolor och berättar våra egna historier om hur vi började våga prata finska eller svenska. Vi vill motivera och inspirera studerande till att våga prata finska och svenska och vi ger tips på hur man kan göra, säger hon.
Målet med besöken är att väcka elevernas motivation att lära sig språk och få dem att inse vilken nytta man har av språkkunskaper ger. Språkambassadörerna vill också stöda språklärare och bidra som motiverande tillskott inom undervisningen.
Varför blev du språkambassadör?
– Jag började av en slump kan man säga. Jag funderade på varför jag inte hade lärt mig finska och varför jag tyckte att det var så svårt. När jag flyttade till Helsingfors för att studera kom jag mer i kontakt med finskan och då blev det också mycket självklarare att finskan var en fördel och inte en nackdel. I min gradu skriver jag om hur finlandssvenskar positionerar sig till finska och då kom jag av en slump in på Språkambassadörernas verksamhet och tog kontakt.
Lina Grönvik blev inbjuden av föreningen Språkambassadörerna till en kryssning med finskalärare och hon tyckte att det var så intressant att hon själv blev språkambassadör.
I dag är Lina Grönvik besökskoordinator i föreningen samtidigt som hon studerar och även hoppar in som ambassadör för finska språket emellanåt.
– Jag vet själv hur svårt det var för mig och hur rädd jag var för att säga fel. Det viktigaste är att man pratar, om det blir lite fel är det inte hela världen. I klasserna berättar jag främst om min egen språkresa och försöker få eleverna att fundera på sin egen språkidentitet.
Fördelar med att lära sig språk
Lina Grönvik är född och uppvuxen i Närpes och vet att tröskeln kan vara hög att lära sig finska där.
– Det är som på Åland. Vi är ett svenskspråkigt samhälle och då tror man att finskan inte behövs. Men det är ändå viktigt att man kan göra sig förstådd och förstå finska samtidigt som man också förstås vill hålla fast i svenskan, det kan kännas som en svår balans. Man kan få nytta av kunskaper i finska både i Finland, i Åland, men också i Sverige där den sverigefinska minoriteten är Sveriges största språkliga minoritet. Språk öppnar många nya dörrar och jag har genom min öppenhet till finskspråkiga fått berätta om Närpes till personer som inte vetat om Närpesdialekten.
Hur lärde du dig prata finska?
– Jag lärde mig genom att prata utanför skolan med finska vänner. Jag lät mig exponeras för språket. På Åland kan det vara svårare.
Vad har du för förslag på hur man kan göra på Åland?
– Att välja att göra vardagliga saker på finska som att se på finsk tv, hitta finska internetkompisar och ändra telefonens språk till finska är några saker. Om man jämför med engelskan exponeras man för den hela tiden. Det finns så många fördelar med att lära sig språk och det kanske krävs att man själv gör en attitydförändring.
Lina Grönvik säger också att ett dåligt vitsord i finska inte betyder att man inte kan prata finska.
– När jag besöker skolklasser pratar jag finska även om det ibland kan vara lite knaggligt. Det viktiga med att våga prata är att försöka göra det roligt i stället för att tycka att det är svårt.