I november 2018 samlades föräldrar, personal och polis i den gamla ungdomsgården i Godby för att ta tag i oroligheterna som då var ett faktum i Godby.
– Många av ungdomarna checkade in på ungdomsgården men åkte sedan ut och drev på byn och gjorde ofog eller annat dumt, säger Anders Berndtsson.
Han och Mattias Andersson, ansvarig fritidsledare i Finström, började fundera vad man kunde göra för att ändra trenden.
Platsen där ungdomsgården höll till i Godby center var inte den ultimata.
– Vi delade lokal med vävdamer och väggarna var gamla utställningsväggar som satts upp för att dela av den stora salen, säger Mattias.
– Dessutom kändes platsen lite undangömd vid innergården som var ganska mörk och inbjöd till saker som man inte ska hålla på med, säger Anders Berndtsson.
Man fortsatte planeringen med att bjuda in elever redan från årskurs tre och fyra en gång i veckan för att de skulle få bekanta sig med ungdomsgården.
– På samma gång kände vi att vi redan förlorat några årskullar som inte tyckte det var något vidare att komma till gården då yngre elever var där, säger Anders Berndtsson.
I och med det fångades de yngre eleverna in i ett tidigare skede och fick en bra kontakt med ledarna redan före de började högstadiet.
I dag finns ungdomsgården på ett nytt ställe i Godby. Det är i Olles els gamla lokaler vid Bygatan med utsikt över Godby centrum.
Sedan hösten har man haft fler besök på ungdomsgården än man någonsin haft tidigare.
– En vecka hade vi närmare 200 besök. Det är helt fantastiskt, säger Anders Berndtsson.
Ungdomsgården är ungdomarnas
De elever som då började gå på ungdomsgården när de gick i årskurs tre har nu varit aktiva ungdomsgårdsbesökare i över fem år och vet hur det fungerar på gården och vad man gör och inte gör.
– Ungdomsgården ska vara en plats dit de kan komma och vara sig själva utan press. De ska känna att de kan komma då de känner för det, säger Anders Berndtsson.
Han påpekar att ungdomsgården är ungdomarnas. Naturligtvis finns det regler som man måste följa men de som har varit med ett tag vet vad som gäller och håller koll på de yngre.
– Att ungdomarna själva säger till är bättre än om Mattias och jag står här med våra pekpinnar, säger Anders Berndtsson.
På ungdomsgården jobbar man också med att skjuta hål på de tidigare skottsäkra väggarna mellan låg- och högstadiet.
– Jag tror att vi jobbar rätt och är på rätt väg. Det kan man se då även högstadieelever kommer hit när de yngre årskurserna är på plats. Samma är det då det är högstadieungdomarnas kväll. Då kan det komma ungdomar hit som gått vidare till lusse, säger Anders Berndtsson.
Självklart är det också andra som varit med och svängt trenden vid ungdomsgården. Vuxna i rörelse har under flera år gått runt i Godby, polisen har visat sig och fältarna har gjort ett bra jobb. Även församlingen har ställt upp med en personalresurs.
– Det är Ingrid Björkskog, församlingspastor, som ställer upp och kommer hit, säger Mattias Andersson.
Även ungdomsledarna i Saltvik, Johan Påvals och i Sund, Elvira Johansson jobbar i ungdomsgården samt att kommunerna stöder verksamheten med pengar, även Geta kommun som inte har någon egen ungdomsledare. Man har också en extra resurs i Rebecca Renfors som är timanställd.
– Vi är verkligt glada över att trenden har vänt, säger Anders Berndtsson.
Pratar och spelar spel
Tre tjejer som ofta är på ungdomsgården är Millennia Söderlund, Sigrid Gottberg och Sara Rajalin. Alla har gått på ungdomsgården i många år. Nu går de på årskurs sju.
Hur ofta kommer ni hit?
– Ofta, nästan alla dagar gården är öppen, säger Millennia Söderlund.
Varför kommer ni hit?
– Det är kul och Anders är trevlig att prata med, säger Sigrid Gottberg.
Sara Rajalin tycker att det ändå är bra att de olika årskurserna har egna dagar som de är på ungdomsgården.
– Men visst kommer vi fast det är yngre på plats, säger hon.
Vad gör ni här?
– Vi sitter och pratar, spelar biljard och gör vad vi känner för. Det känns som att man kan komma hit och bara vara, säger Sara Rajalin.
Tjejerna är nästan säkra på att det kommer att komma till ungdomsgården även efter att de gått ut nian eftersom de trivs så bra på gården.
Mattias Andersson berättar att de nu ska få ett eget lek- och spelområde alldeles intill ungdomsgården.
– Det finns ett område mitt emot Rosengård dit vi ska försöka få något fotbollsmål och kanske en discgolfkorg och lite annat. Det kommer att bli ett ställe för spontan lek och idrott dit vem som helst kan komma, säger han.
Fritidsledarnas dröm
Utsikten från ungdomsgården är väldigt bra. Nu önskar man att det skulle vara möjligt att bygga en 60 kvadratmeter stor altan ner mot centrum.
Fritidsledarna önskar och hoppas på att någon godhjärtad själ kunde tänka sig att sponsra material till bygget. Sedan skulle kommunen komma och stolpa upp och ungdomarna själva skulle få skruva locket så de får känna sig delaktiga i projektet och inte bara får allt serverat.
Fritidsledarnas vardag
Mycket kan hända på en ungdomsgård. Vid ett tillfälle då en av fritidsledarna lagade popcorn hörde han hur dammsugaren slogs på. Han tänkte att det var bra att de kommit på att städa gården ordentligt för en gång skull. När han sedan kom ut och såg vad som pågick visste han inte vad han skulle säga. Två pojkar hade hoppat in i svarta sopsäckar och tejpat fast hålen med silvertejp. Sedan hade de vakuumförpackat sig själva.