Ålandstidningen har tidigare uppmärksammat äldre i utsatta situationer som inte får permanent boende inom Mariehamns äldreomsorg.
Pia Järnströms 70-årige pappa lider av alzheimers. Han kommer inte ihåg vad hans döttrar heter och känner inte igen sin spegelbild.
– Han kan inte använda en mikro eller en kaffekokare, han hittar inte sina kläder och en spis eller en ugn har han inte kunnat använda på flera år, säger Pia Järnström.
Pappan får hemtjänst fyra gånger om dygnet. Han är anmäld för att få en plats på ett effektiverat serviceboende, där man också vårdar dementa.
– Tjänstemän från staden har besökt min pappa i hans hem och konstaterade att det var välstädat, att han var vältalig och propert klädd och inte i behov av någon plats.
Får lida för att de hjälper
Pia Järnström är pappans intressebevakare, men hon bor i Åbo.
– Jag har en syster i Mariehamn och nu får vi ”lida” för att vi tar hand om honom i och med att de anser att han inte är i behov av en plats. De säger bara att det inte finns lediga platser. När jag ringde för att diskutera saken fick jag bara till svar att han inte är aktuell för en plats då han har så välstädat och det inte finns några fysiska hinder i vägen för honom. När jag en gång sade att han behöver hjälp med maten fick jag höra: var glad att han äter.
Hon kritiserar också organisationen i förvaltningen inom stadens äldreomsorg.
– De borde vara fler som handhar boendekön. När tjänstemannen som verkar administrera den är borta så stannar allt upp och beslut skjuts fram.
Pia Järnström säger att hennes pappa är en stark person som till exempel kan övertyga andra om att han inte behöver eller vill duscha. Han får hjälp att duscha en gång i veckan men om han inte gå in i duschen då så blir det ingen dusch den veckan.
Antalet dementa ökar
Hon säger att hemtjänsten i stort gör ett bra jobb.
– Men man kommer inte ifrån att för dem är han bara ännu en gubbe i raden. För oss är han vår pappa.
Hon lyfter också fram att antalet dementa i vårt samhälle hela tiden ökar.
– Jag förstår inte hur politikerna tänker då man inte kommer till beslut om hur äldrevården ska bli framöver. Snart är de själva gamla och ska omhändertas eller så har de föräldrar som blir gamla.