Genom hårt arbete och lyckade rekryteringar har landskapsåklagarna fått ner sina ärendehögar rejält. Från toppnoteringen 374 ärenden för tre år sedan till 19 ärenden i dag.
En annan orsak till minskningen är polisens försämrade resurser.
RÄTTSVÄSENDE Det senaste decenniet har landskapsåklagarämbetet på Åland haft stora högar med ärenden som väntat på avgöranden. 1999 berättade dåvarande landskapsåklagare Karl-Johan Nyholm för Ålandstidningen att han hade över 200 ärenden på sitt bord. Som mest var antalet uppe i 374 ärenden i mars 2007.
Nu är läget ett helt annat. I månadsskiftet augusti/september hade de båda landskapsåklagarna Jens-Erik Budd och Heidi Röblom totalt 19 ärenden för avgörande.
Enormt mycket jobb och lyckade personalrekryteringar är förklaringen, säger Jens-Erik Budd. Han nämner att flera av de åklagare som arbetat vid ämbetet de senaste åren har presterat bra trots att de varit unga.
-Det är otroligt att det har gått så bra med alla oerfarna personer. När Christa Berndtson anställdes hade vi en enda sökande till tjänsten. En enda. Hon uppfyllde målsättningarna i ett läge när ärendena i stället kunde ha ökat, säger Jens-Erik Budd.
I olika omgångar har landskapsåklagarämbetet även tilldelats extra pengar för en tillfällig tredje åklagartjänst. En sådan period var våren 2008 när en åklagare ägnade flera månader åt ett omfattande sexualbrottmål.
Vakanta polistjänster
Enligt Jens-Erik Budd är en annan orsak till ärendeminskningen att klart färre brottmål kommit till åklagarna från polisen under 2010. Hittills i år har landskapsåklagarna fått in 399 ärenden från polis, sjöbevakning och tull. Förra året vid motsvarande tid var siffran 724 ärenden.
-I år verkar vi inte ens nå 600 ärenden totalt, säger han.
Den största minskningen står Ålands polismyndighet för.
-Polisen har inte haft resurser. Rattfylleriärendena har minskat, eftersom det inte gjorts lika många kontroller, säger Jens-Erik Budd.
Dessutom har färre brott utretts, vilket också har påverkat ärendestatistiken, anser han.
Polismästare Camilla Hägglund ser flera orsaker till att färre ärenden från polisen nått åklagarna i år.
-Rent allmänt har antalet anmälningar minskat i år jämfört med i fjol, säger hon.
En annan orsak har att göra med landskapets besparingskrav.
-Vi är tvungna att hålla fyra polistjänster vakanta. Det är klart att det får genomslag. Antalet trafikbrott minskar när man drar ner på övervakningen, säger Camilla Hägglund.
Dessutom säger Camilla Hägglund att hon uppfattar att antalet "begränsningsärenden" har ökat. Det är när en åklagare, bestämmer att en förundersökning ska avslutas. Orsaker till det kan vara att kostnaderna för en fortsatt undersökning står i klart missförhållande till ärendets art eller, vid narkotikabrott, om man inte vill äventyra vård som gärningsmannen får och som visat sig vara gynnsam.
Högen hos tingsrätten
Att antalet oavgjorda ärenden minskat på landskapsåklagarnas egna bord innebär inte att de har lite att göra.
-Arbetet är inte slut. Ärendena ska upp i tingsrätt och hovrätt, säger Jens-Erik Budd.
Högen har alltså förflyttats till Ålands tingsrätt, där man nu tampas med långa handläggningstider. Både 2008 och 2009 fick tingsrätten in många ärenden från landskapsåklagarna.
-592 ärenden 2008 och 511 ärenden 2009. Det är mycket, säger lagman Kristina Fagerlund.
Målsättningen är att handläggningstiden i medeltal ska vara högst tre månader vid tingsrätten.
-Det har vi inte klarat av, säger hon.
Under 2010 har Ålands tingsrätt fått medel för en extra tingsdomare, Pia Jacobsson. Syftet är att få bukt med ärendestatistiken. Vid årsskiftet var 291 brottmål anhängiga vid Ålands tingsrätt. Den sista juni hade antalet minskat till 226. Förhoppningen är att ärendehögarna ska minska ännu mer under hösten.
Men det är inte bara brottmålen som ökat i antal hos Ålands tingsrätt.
-2009 inkom 55 egentliga tvistemål. Bara under det första halvåret 2010 fick vi in 41 stycken, säger Kristina Fagerlund.
Vikarier
De två landskapsåklagarna Jens-Erik Budd och Heidi Röblom är både anställda på vikariat.
Jens-Erik Budd tjänstgör som ledande landskapsåklagare i stället för kansliminister Roger Eriksson som är tjänstledig till den sista oktober nästa år.
Heidi Röblom är anställd under den ordinarie landskapsåklagaren Frida Isakssons föräldraledighet, som även den sträcker sig till den sista oktober nästa år.
Anna Jakobsson