Det är Åsub som publicerar siffror på befolkningsrörelsen under de tre första kvartalen 2014. Totalt har 209 personer flyttat till Åland, vilket betyder att vi nu är 28.875 personer. 142 personer har flyttat till landskommunerna, 57 till Mariehamn och 10 till skärgården. Störst inflyttning har Jomala med 110 personer.
Samtliga kommuner, förutom Geta, Hammarland, Kökar och Eckerö, visar på inflyttning. Men det är Eckerö som sticker ut mest. Under årets nio första månader flyttade 28 personer från kommunen. Invånarantalet minskade därmed till 919 personer.
Kommunstyrelsens ordförande Rune Söderlund medger att 28 personer är en högt antal. Men vad det beror på kan han bara spekulera i:
–Antagligen kan det hänga ihop med arbetstillfällen och sådana saker. Vi har haft en negativ trend i Eckerö där det försvunnit arbetsplatser i sakta mak de senaste två–tre åren. Butiker har stängt, servicestationen stängde igen, golfbanan stängde och Rusells.
–Någonstans där tror jag vi har förklaringen. Försvinner arbetsplatser kanske man söker sig ett arbete någon annanstans och kanske flyttar närmare arbetsplasten.
Fler arbetsplatser på gång
Tidigare år har utflyttningen varit ganska måttlig, säger Rune Söderlund. I skolan går färre barn, men om det beror på utflyttning eller mindre barnkullar vet han inte. Dessutom ökar andelen personer över 65 år.
–Inflyttning kan vara både positivt och negativt. Kommer det inflyttare utan jobb som lyfter socialbidrag är det negativt, kommer det folk som har jobb är det positivt. Men på sikt är det inte bra att befolkningen minskar.
Den stora utflyttningen till trots ökar inkomstskatterna, enligt Rune Söderlund.
–Det förskott som vi får för 2014 visar på en tillväxt. Det är lite märkligt.
Arbetar ni aktivt med att locka inflyttare?
–Vi har gjort vad vi kan för att stimulera de företag som velat etablera sig här. Vi har ett trendbrott på gång med fiskfabriken, golfbanan som återuppstår och Krutbyn som tutar igång.
Rune Söderlund räknar med 40–45 nya arbetstillfällen i kommunen, i alla fall sommartid. Den landbaserade fiskodlingen skapar 15–20 arbetsplatser.
–Det är väldigt, väldigt mycket. Alla lär knappast bosätta sig på Eckerö, men det kommer på sikt att locka folk–om det nu är det som är orsaken till nedgången. Det ska väl också ge lite kringeffekter när de kommer igång.
Varför är det bra att bo i Eckerö?
–Vi har bra och billiga tomter om man vill bosätta sig här. Det är nära och bra kommunikationer till Sverige och bra busstrafik till Mariehamn. Bra och fin natur, och förhoppningsvis ganska mycket arbetsplatser nästa år.
Sandra Widing