Att sjukhusets byggnader inte är i toppskick är inget nytt. Redan för sex år sedan listade ÅHS-förvaltningen de behov av insatser som behövs.
I våras skrev Ålandstidningen om en teknisk besiktningsrapport som Landskapets fastighetsverk låtit beställa, en rapport som dömer ut flera delar av lokalerna som direkt dåliga. Men ännu finns ingen plan för vilka delar som ska renoveras, rivas eller byggas på sikt – först ska nämligen en vårdstrategi, som bestämmer vad som ska rymmas inom sjukhusets väggar, tas fram av landskapsregeringen (se artikeln här bredvid).
Fastighetsverkets vd Stefan Rumander sade i våras till Ålandstidningen att han hoppas att besiktningsrapporten ska ge politikerna mer förståelse för att delar av sjukhuset faktiskt är i riktigt dåligt skick. Sedan dess har en ny ÅHS-styrelse tillsatts och vid torsdagens möte informerades ledamöterna om läget.
För ordförande Sara Kemetter (S) var det Stefan Rumander berättade på flera sätt en ögonöppnare.
– Det här är jätteviktigt, och får inte skuffas framåt. Det var den stora punkten vid styrelsemötet, säger hon.
Komplex fråga
Styrelsen har nu gett förvaltningen i uppdrag att under den här mandatperioden ta fram en prioritering över hur fastigheterna ska plockas in i budgetarbetet, men även att se framåt: Vilken vård behövs och vad ska då prioriteras?
Styrelsens vice ordförande Robert Mansén sitter i lagtinget för Centern, men var före det teknisk chef vid ÅHS och såg då de brister och behov som fanns.
– Det är på basen av fakta som jag tycker vi behöver lyfta det här, och det är heller ingen som motsätter sig det.
Projektet är komplext. Framöver handlar det nämligen inte bara om att renovera och bygga, säger Robert Mansén.
– Det handlar också om att bygga rätt utifrån vårdens framtida behov.
Sjukhusets skick
• De äldsta delarna byggdes i början av 1950-talet. 40 procent av sjukhusets yta är över 70 år gammal.
• Sjukhuset har byggts till och renoverats i många etapper.
• Sedan fastighetsverket tog över ansvaret för byggnaderna 2018 har bristerna lyfts fram.
• En teknisk inventering av fastigheterna gav slutsatsen att det dåliga skicket gäller såväl konstruktioner som tekniska system och säkerhet.
• Fastighetsverkets vd uppskattade i våras att det kostar mellan 3.000-4.000 euro per kvm att grundrenovera en äldre sjukhusbyggbad. För lasarettsbyggnaden, på 7.327 kvm, skulle det innebära en kostnad på 20-30 miljoner.
Jag har hört att du gång på gång lyft vikten av den här frågan i styrelsen.
– Jag har inte känt någon frustration gentemot styrelsen, utan jag har lyft frågan eftersom jag anser att det här är något styrelsen behöver vara medveten om.
Hur finansieras ett sådant här projekt – det rör sig ju om mycket pengar?
– Den frågan måste jag lämna obesvarad i dagsläget, man måste först se på vad som krävs och hur man lägger upp det hela – om det till exempel ska göras mycket på en gång eller i flera steg.
– Ja, det rör sig om mycket pengar, men man måste också ställa det mot nollalternativet. Det har också en prislapp att inte åtgärda brister.
Tror du att folk överlag – allmänhet och politiker – förstår hur viktigt det är att inte skjuta det här på framtiden?
– Jag tror att kanske inte alla förstår det, för går du in i sjukhuset ser det fint och propert ut. ÅHS gör verkligen det bästa av situationen i dag. Det är svårt att se det som är ”under ytan” när det gäller tekniken, till exempel hur inomhusklimatet fungerar eller hur det fungerar att bedriva vård i fastigheterna.