På två av Alandicas väggar finns nu ny teknik som kan visa både video och bilder i storformat. Det är Nya Åland som kommer att kunna erbjuda storskalig reklamplats på fasaderna längs Strandgatan och Nygatan, och hyresvärden Landskapets fastighetsverk har lämnat in ansökan om bygglov till Mariehamns stad för hyresgästen Ålands turist och konferens räkning.
Stefan Rumander, vd för landskapets fastighetsverk, är det rätt att smycka en offentlig byggnad med så stora reklamytor som det nu är frågan om?
– Ålands turist och konferens, alltså Arkipelag och Alandica, är vår hyresgäst och de har ansökt om att få sätta upp ljusskenor för kommunikation. Det är fastighetsägaren som ska ansöka om bygglov. Vi såg inte att det fanns vägande skäl i det långsiktiga arrendeavtal som vi har med Ålands turist och konferens att motsätta sig det. Det är staden som är den myndighet som ska ta beslutet om det är tillåtet eller inte. Därför beskrevs det noggrant i ansökan till byggnadsinspektionen hur det här skulle se ut och det är de som haft dialog med Ålands turist och konferens. Det är alltså vår hyresgäst som driver Alandica med långt avtal som har velat göra detta.
Nämnde ni att det är reklam man vill ha på de här fasaderna?
Ja, det framgick att det är kommunikation för allmänheten. Men innehållsmässigt är det inte vår sak att ha åsikter om kommunikationen och dess innehåll, utan det är staden som har sina regelverk.
Varför nämndes inte i ansökan att man gör en ansökan å Nya Ålands vägnar?
– Det är helt en transaktion mellan Ålands turist och konferens och Nya Åland. Vi kan inte veta exakt hur de sköter den operativa driften av de sakerna. Det är Ålands turist och konferens som är vår kund och de har ansökt om detta via vd:n på Arken Ann-Louise Djupsund. Men klart vi funderade genom detta noga och vilka saker det är rimligt att fastighetsverket har åsikter om. Vi har inte sett att det finns vägande skäl i relationen mellan fastighetsverket och Ålands turist och konferens att säga nej.
Hur kan en privat aktör utan konkurrensutsättning få tillgång till ytan?
Det är ett tjugoårigt avtal med Alandica, så de har redan en exklusiv tillgång till den ytan.
Kan man tänka sig samma sorts storskaliga upplysta reklam på exempelvis landskapsregeringen?
– Ja, och det gjordes under Åland 100. Men det är den som är hyresgäst som är primus motor och som i så fall ska driva det. Men vi förstod att det här skulle väcka en del känslor.
Förstår väcker känslor
Bygglovsansökan har inte behandlats av stadens byggnadsnämnd utan den här typen av beslut är delegerade till byggnadsinspektionen.
Billy Eriksson som vid tillfället var tf byggnadsinspektör godkände bygglovet.
– Enligt bygglagen görs ingen skillnad vilken typ av byggnad det gäller när det kommer till sådant som storlek eller ljusintensitet. Sådant nämns över huvud taget inte i lagen. I ansökan nämndes att det skulle handla om reklamskyltning men vi frågade inte efter reklamens innehåll eller syfte.
Hade vilket företag som helst kunnat söka om reklam på den ytan, till exempel Clas Ohlson eller Ålands färg och tapet?
– Ja, det skulle vara i sin ordning.
Så det var ett enkelt beslut att fatta?
– Ja, det skulle jag säga.
Förstår du om det skulle kunna väcka uppmärksamhet med den stora reklamytan på en offentlig byggnad?
– Ja, för det är ju ganska nytt för oss här på Åland, så det är klart att man reagerar. Jag kan också förstå att någon reagerar på att det är kommersiell reklam på en offentlig byggnad.