I höstas genomfördes den första effektivitetsrevisionen av Landskapets fastighetsverket. Landskapsrevisor Dan Bergman har tillsammans med ett team från revisionsbolaget BDO granskat åren 2016-2021.
Dan Bergman säger till Ålandstidningen att det inte har uppdagats några uppseendeväckande felaktigheter. Men revisorerna pekar på några områden som kan utvecklas och förbättras.
– Jag var aldrig orolig att vi skulle få några stora röda kryss. Fastighetsverket började från ett vitt papper 2016, nu har vi kommit en bit på vägen och man ser att det finns ytterligare saker att göra. Förbättringsförslagen är relevanta och vi ser fram emot att ta dem framåt, säger Fastighetsverkets vd Stefan Rumander.
Kompetensväxlat
Resultatet av revisionen har sammanställts i tre rapportdelar: förvaltningssed, internhyressystemet och effektivitet.
De stora diskussonerna i arbetet med revisionen har handlat om effektiviteten, säger Stefan Rumander.
2016 stod det klart att 25 procent av personalen skulle gå i pension inom fem år. Samtidigt såg man ett behov av att höja och förnya kompetensen. I stället för att ersätta till exempel fastighetsskötare som gått i pension har Fastighetsverket satsat på att anställa en kärna av ingenjörer, arkitekt och fastighetstekniker.
– På så sätt har vi kunnat minska användandet av konsulter, öka den interna kontrollen och få ett bättre helhetsgrepp, säger Stefan Rumander.
Kompetensväxlingen innebär att personalkostnaderna har ökat från 1.994.973 euro (2016) till 2.663.366 euro (2021). Personerna som har anställts är dyrare än de som har slutat. Ändå säger Stefan Rumander att personalkostnaden har minskat med i medeltal 0,83 procent per år.
Hur går det ihop? Förklaringen ligger i att ansvaret för Ålands hälso- och sjukvårds alla fastigheter tillkom 2018, och Fastighetsverkets kvadratmeteryta då ökade från 115.295 till 153.744.
– Man behöver titta på förvaltad yta. Vi fick ett stort hopp upp 2018 när sjukhusets fastigheter tillkom, det ändrade allt. Man måste också ha med sig inflationen och kostnadsökningarna i samhället. När man räknar ut personalkostnad per kvadrat har den gått från 17,30 till 16,48, säger Stefan Rumander.
Fastighetsskötarna är totalt sett färre i dag än vad de var för fem år sedan och jobbar i större utsträckning i jourgrupper.
– Färre personer hanterar samma fastighetsvolym som tidigare, vi har försökt optimera vad varje enskild medarbetare levererar, säger Stefan Rumander.
Revisorerna anser vidare att Fastighetsverket följer ”god förvaltningssed”, men föreslår att det ska tas fram ett sammanfattande dokument för ansvarsfull verksamhet och policy.
– Det är ett sätt att professionalisera vår verksamhet ytterligare, och kommer att göras under 2022, säger Stefan Rumander.
Fortsätter på samma bana
När Stefan Rumander sammanfattar Fastighetsverkets första år konstaterar han att det har skett stora förändringar.
– Det vi såg 2016 var att underhållet på landskapets fastigheter var ganska eftersatt. Man tänkte ofta i ettårsperspektiv, medan vi försöker tänka mer på vad kostnaden per år är under fastighetens livscykel. Det är mer intressant för den åländska skattebetalaren.
Fastighetsverket driver verksamheten enligt företagsekonomiska principer, och det är en strategi man kommer att fortsätta med.
– Det ser jag kanske som det viktigaste. Vi tänker fortsätta på samma spår och utvecklas till en än mer professionell verksamhet än vad vi har varit. Vi vill göra ett bra jobb där ålänningarna vet att landskapets fastigheter drivs effektivt, säger Stefan Rumander.