Infektionsläkare, barnläkare, fästingbiologer, mikrobiologer och veterinärer. Representanter från medicinvärldens alla områden är på plats när fästingkonferensen Nordtick 2018 inleds på Alandica på måndagen.
Under kvällen är flera intressanta föreläsningar på programmet för allmänheten. Bland annat resultatet från STING-studien där över 6.000 fästingar samlats in, varav en fjärdedel kommer från Åland. I studien har man utrett hur stor sannolikheten är att smittas av borrelia om man blir biten av en sjukdom.
– Det är ungefär två procent som smittas och räknar man med antikroppar från personer som inte upplevt några symptom tillkommer ytterligare två procent, säger Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings Universitet.
Pia Forsberg berättar att samarbetet mellan Linköpings Universitet och Borreliagruppen på Åland resulterat i många vetenskapliga publikationer genom åren.
– Det har givit enormt mycket. På Åland är man väldigt uppfostrade kring fästing och det har varit ett väldigt givande samarbete.
Pia Forsberg berättar också att samtliga fästingar i stingstudien fotograferats och mätts.
– Genom det har vi kunnat räkna ut sugtiden.
– Och ju längre en fästing sugit blod ju större är risken för att bli smittat av borrelia, tillägger Per-Eric Lindgren.
Svårupptäcka bett
I studien har man även tittat på var på kroppen människor blir bitna och Barbro Hedin Skogman, barnläkare vid Centrum för klinisk forskning i Dalarna (CKF), säger att barn ofta blir bitna på andra ställen än vuxna.
– Vuxna blir ofta bitna på ben och armar medan barn är mer utsatta på huvud och hals. Det kan vara svårare att upptäcka en röd ring på ett barn som blivit biten i hårbottnen och därför gäller det att vara uppmärksam.
Om konstaterandet att en fästing som sugit längre med större sannolikhet överför en bakterie säger hon så här:
– Det praktiska rådet blir ju att man ska försöka inspektera varandra och sedan ta bort fästingen så fort som möjligt.
Diagnosen stor utmaning
Barbro Hedin Skoman pratar vidare om att den största utmaningen inom fästingvärlden är att hitta ett effektivt sätt för att säkerställa felfria diagnoser. En som tittat närmare på mikroskopi vid misstanke om fästingburen sjukdom är Audun Aase, doktor i immunbiologi vid Folkhälsoinstitutet i Norge.
– När man gör mikroskopi är det väldigt viktigt att man vet vad man letar efter och jag har samlat in blod från både friska och sjuka personer och gjort en mikroskopisk jämförelse.
– Jag kunde se att det fanns mycket mer mikrober hos de friska personerna. Känsligheten för att hitta mikrober i blodet är väldigt låg om man drabbats av borrelia.
Resultaten i studien visar att mikroskopin inte kan användas som ett komplement för att diagnostisera borrelia i dag och Per-Eric Lindgren håller med om att diagnostiken är en av de stora utmaningarna.
– I diagnosen vill man kunna påvisa en aktiv infektion men det är väldigt svårt med borrelia. I dag tittar man mycket på symptombilden med röd ringar men då vet vi att man missar mellan hälften och en tredjedel av infektionerna.
Nya rön
Men det finns även andra utmaningar inom fästingvärlden. I dag vet man till exempel väldigt lite om TBE mer än att det kan vara en potentiellt dödlig sjukdom och att det är viktigt att man vaccinerar sig mot den.
Johanna Sjöwall, infektionsläkare vid Linköpings universitetssjukhus, säger också att det finns många obesvarade frågor kring behandlingen av borrelia.
– Vi vet att vi har väldigt bra läkemedel i dag men vi vet lite om behandlingstiden. Kan det vara så att vi kunde korta ner den?
Per-Eric Lindgren säger att man också jobbar inom flera andra oupptäckta områden.
– Till exempel multipla infektioner. Kan till exempel borrelia och anaplasma föras över samtidigt och hur upptäcker man det? Vi tittar också på hur babesiaparasiten, som ger malarialiknande symptom, kan överföras från fästing till människa.
Pia Forsberg tycker det är bra att Nordens fästingkompetens samlas på Åland för att nätverka och samla kunskap.
– Vi vill få ett konsensus i hela Norden för hur fästingburna sjukdomar ska behandlas. Därför är det här viktigt.
Kevin Eriksson