Enligt Mariehamns äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund är det största problemet att det inte finns en lämplig vårdform.
Äldreomsorgscheferna på Åland gör gemensam sak och skickar en skrivelse till social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) om situationen för de åländska psykogeriatriska klienterna. Situationen är svår i synnerhet i samband med snabba utskrivningar från sjukhuset.
De skriver att fram till 2010 hade personer i behov av psykogeriatrisk vård tillgodosetts detta via Gullåsen då specialister där hjälpte äldreomsorgens personal i kommunerna.
Till akuten
I skrivelsen påpekas att stängningen av avdelning 1 på Gullåsen fortfarande, 15 år senare, innebär att rätt kompetens inte finns att tillgå i den mån det skulle behövas.
”Tidigare hembesök, konsultation och utredningsplatser är borta och kvar är äldreomsorgens omsorgspersonal som, trots en del stöd från allmänläkare och hemsjukvårdspersonal, ofta har bristfällig kunskap i psykogeriatrik”, skriver äldreomsorgscheferna i skrivelsen.
Osäkerheten hos äldreomsorgens personal leder ofta till att klienter skickas till akuten på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
Önskar åtgärder
De 13 äldreomsorgscheferna lyfter särskilt några åtgärder som landskapsregeringen själv utformat i en slutrapport om äldres psykiska ohälsa som önskvärda.
Det handlar bland annat om en tillgänglig kontaktperson inom ÅHS med specialkompetens inom geriatri och psykiatri som äldreomsorgspersonalen kan kontakta. De skriver också att det vore bra att tillsätta ett expertteam bestående av redan existerande resurser inom ÅHS och att vårdplaneringsmöte innan utskrivning är viktigt ur flera aspekter.
”Behövs samordning”
Mariehamns äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund skriver i ett mejl till Ålandstidningen att det behövs en samordning i organisering av en lämplig vårdform till den här gruppen.
”Det är som i alla andra frågor, det behövs tydligare ställningstagande, regelverk och samordning så att alla vet vad som gäller”, skriver hon.
Enligt henne är det största problemet att det inte finns en lämplig vårdform, såsom ett gruppboende för klienter med den här typen av problematik.
”Det är ett stort problem att det inte finns tillräcklig kompetens i kommunerna för att kunna ta emot och vårda dessa klienter”, menar Evelina Grandell Rosenlund.