Ett investeringsbidrag på 30 procent till golfbanan i Godby-Ämnäs. Det är så långt finansminister Mats Perämaa (lib) kan sträcka sig.
På planerat område bör personer utan hembygdsrätt få köpa fritidstomter.
- Man rotar sig via sitt fritidsboende. Vi behöver inflyttning.
POLITIK Ålands nya finansminister Mats Perämaa sägs höra till "högerfalangen" inom liberalerna.
- Jag tar inte alltför illa upp av den beskrivningen, säger han.
I tiderna friade både centern och liberalerna till honom. Att det blev liberalerna beror på att partiet starkt betonar individens rättigheter.
Hade plåtverkstad
Företagande och företagsamhet är områden som står finansministern nära. Så har han också själv ett förflutet som egenföretagare i Kumlinge där han för snart tjugo år sedan startade Kumstål.
- Det var en plåtverkstad som tillverkade bland annat soptunnor. Det gick både upp och ner men jag livnärde mig på det.
När han kom in i politiken på allvar avvecklade han företaget.
30 procent för golfbana
På frågan var han står när det gäller golfbanan i Godby-Ämnäs svarar han att det är dags att återgå till den finansiering som EU godkänner. Den var tidigare 23 procent men stiger nu till 30 procent.
- Om landskapet bygger leder det till svallvågor för framtiden. Det är inte sunt att landskapet bygger, jag vill sära på vår och det privata näringslivets roll.
Ett investeringsbidrag på 30 procent är 1,5 miljoner av kostnaden på 5 miljoner. Mats Perämaa påpekar att den 70 procent som då återstår, alltså 3,5 miljoner, inte är så långt ifrån de pengar golfklubben räknar med i sponsorpengar. De pengarna är tänkta för driften men Perämaa påpekar att golfklubben i hans modell slipper betala årsarrendet på 100.000 euro.
Hälften ålänningar
Nya finansministern vill ha kvar näringsrätten men förenkla byråkratin för personer utifrån som vill starta företag. Dagens krav på två tredjedelar ålänningar i bolagsstyrelser vill han ändra till hälften ålänningar.
- Dagens regler innebär att den utifrån som vill starta företag inte har den operativa kontrollen över sitt företag.
Familjen rotade sig
Han vill ha kvar också jordförvärvsbestämmelserna, men föreslår att det ska bli möjligt för personer utan hembygdsrätt att åtminstone på vissa planerade områden köpa tomter för fritidsboende. I dag får icke-ålänningar äga hus och tomt för fast boende på planerat område.
Han tar sin egen familj som exempel. Via fritidsboende på Kumlinge allt sedan 1960-talet är både han, hans föräldrar och bror i dag bosatta i landskapet.
- Man rotar sig via sitt fritidsboende. I dag är det fritt att flytta ut medan det finns hinder för inflyttning och det leder till avfolkning i skärgården.
Ansvaret
Finansministern förstår argumenten för egen beskattning men säger att om Åsub-utredningen visar att klumpsumman ger mer intäkter än egen beskattning, då är det mer ansvarsfullt att bevara klumpsummeekonomin. Och det särskilt med tanke på den växande skaran äldre.
- Men skatteverktyget skulle ge bättre möjligheter
att utveckla näringslivet. Och med grön skatteväxling, där den som belastar miljön mindre får lägre skatt, kunde vi gynna miljön.
Ny teknik för klimatet
Han tror att nya tekniska lösningar är svaret på klimathotet.
- Vind kan omvandlas till vätgas. Om 20 år har Åland en fordonspark med småbilar som drivs med till exempel vätgas eller el och som inte belastar miljön. Danmark producerar redan nästa år bilar som går på vätgas.
I väntan på vätgasen föreslår landskapsregeringen i vår stöd för inköp av miljöbilar.
Gästprofessor för Paf-pengar
Mats Perämaa hoppas Åland kan bli föregångare på miljöteknikens område. Det ska ske genom att gästprofessorer knyts till högskolan och vitaliserar forskningen. Gästprofessorerna ska avlönas med Paf-pengar.
Ett år under mandatperioden ska utlysas som företagsamhetens år.
- Företagsamhet är en väldigt viktig kraft i samhället. Om ungdomar känner att samhället uppskattar företagande är det lättare för dem att själva bli företagare.
Mats Perämaa säger att han har de hårda nypor som krävs för att hantera den offentliga ekonomin.
- Önskemålen är många och till en del måste man säga nej. Att vi inte har ansvar för intäkterna är ingen orsak till att vi inte skulle hantera utgifterna ansvarsfullt.
Lärde sig gå i Kumlinge
Mats Perämaa är född i Helsingfors men lärde sig gå på Kumlinge. 1965 hyrde familjen en stuga i kommunen och på 1970-talet byggde man sin egen fritidsbostad där.
- Allt det roliga fanns på Kumlinge, sommar, sol, bad, kompisar, fester och flickor. Jag präglades starkt av skärgårdslivet och känner att jag hör dit och har del i gemenskapen där.
1988 flyttade han till Kumlinge för gott och jobbade på fiskodling och som lastbilschaufför innan han startade det egna företaget. 1995 valdes han in i Kumlinge kommunfullmäktige och från 1997 har han varit styrelsens ordförande. I lagtinget kom han in som ersättare 2001 och 2003 av egen kraft.
Kerstin Österman