Det blir ingen ny självstyrelselag den här mandatperioden, men såväl på Åland som i Helsingfors pågår arbetet med att få fram en ”liten proposition” som gör mer akuta förändringar i självstyrelselagen. Sedan ska en arbetsgrupp, ledd av en oberoende ordförande arbeta vidare med de stora frågor som återstår innan en totalrevision av självstyrelselagen kan bli verklighet.
För Ålandsminister Thomas Blomqvist är det bråda dagar, då en överenskommelse om vad propositionen ska innehålla måste vara klar redan i början av oktober.
– Vi försöker nu se vad vi kan göra tillsammans med landskapsregeringen (LR) och identifiera vilka frågor som vi tycker är klara att föra vidare. Så ser vi hur det ser ut. Det jobbet är på gång och åtminstone på tjänstemannanivå har det förts diskussioner. Vi behöver ganska snart stämma av för att tiden är rätt knapp. Vi borde ha klart för oss vad vi för vidare och i vilken form nästa vecka, säger han.
Starka tjänstemän
Arbetet med att förnya självstyrelselagen har pågått i över tio år, och har flera gånger gått på grund. Från åländsk sida har det ofta knorrats om att det är tjänstemän i Helsingfors som sätter stopp för Ålands önskemål, och att tjänstemännens makt i ministerierna är starkare än den politiska viljan.
Men Thomas Blomqvist köper inte den beskrivningen.
– Det är klart att vi har en politisk styrning som startar från regeringsprogrammet och andra överenskommelser som man gör på ministernivå. Jag skulle påstå att den är stark också i Finland, om vi är överens om att göra något politiskt så gör vi också det, säger Ålandsministern.
– Viljan att förnya och revidera självstyrelselagen är stark också politiskt i Finland. Men det finns säkert nyanser politiskt när det gäller behörighet i vissa frågor, hur mycket man kan utvidga dem.
Samtidigt säger han att tjänstemännens åsikter också är viktiga i beslutsprocessen.
– Men det är klart att ministrarna i Finlands regering också tycker att vissa randvillkor ska uppfyllas. Det ska vara juridiskt hållbart och det ska hålla vissa former. Som minister kan jag inte tycka speciellt mycket om förhållandet mellan grundlag och självstyrelselag, utan jag vill faktiskt ha sakkunniga på den biten. När det gäller juridiska tolkningar och statsrättsliga tolkningar är vi nog väldigt beroende av vad sakkunniga säger.
Kulturskillnader
Thomas Blomqvist säger att det finns kulturskillnader mellan Mariehamn och Helsingfors som inte alltid tas i beaktande.
– När jag pratar med representanter för landskapsregeringen märker jag att man inte alltid förstår hur byråkratisk eller omständlig processen är när det gäller lagar. Det finns ganska många formella steg där det viktiga för en politiker är att man kommer överens om något och skapar ramarna. Sedan jobbar tjänstemännen med att se till att förslaget fyller alla krav, speciellt på Justitieministeriet som ska se till att alla propositioner håller bra kvalitet. Det är en sak som jag känner ser lite annorlunda ut i en mycket mindre förvaltning.
Finlands regering antog före sommaren en ny Ålandsstrategi för att lyfta kunskapen om autonomin i förvaltningen. Ålandsministern medger att det finns brister.
– Ålandsstrategin är ett viktigt dokument och jag vill påstå att den här regeringen har en genuin vilja att utveckla samarbetet med Åland och att utveckla självstyrelsen. Men det är klart att vi har kunnat identifiera att det finns en del brister i kunnandet i Ålandsfrågor inom regeringen och det ska vi försöka råda bot på. Sedan vet vi att det funnits en del brister i kommunikationen eller förmågan att kommunicera på svenska med Åland. Det försöker vi nu hitta lösningar på, säger han.
Gripa in
Närmast på dagordningen står dock att bestämma vad den ”lilla propositionen” ska innehålla, och där kan det behövas att ministern griper in.
– Mycket möjligt. Diskussionen på tjänstemannanivå pågår som bäst och om man bedömer att vi behöver en kontakt på politisk nivå mellan mig och LR så har vi det naturligtvis. Den beredskapen har jag och jag kan tänka mig att det behövs, säger Thomas Blomqvist.
– Så mycket har jag lärt mig under den här korta tiden som ansvarig för Ålandsfrågorna att här finns dels olika åsikter och betoningar på politisk nivå, och sedan finns de juridiska aspekterna som är utmanande när det gäller självstyrelselagen. Det är förklaringen till att man har jobbat med den i över tio år. Det är inte enkelt.