”Drabbas vi av ett större personalbortfall blir vi underbemannade”
På Mariehamns räddningsverk följer man de centrala direktiv som staden ger ut. Men utöver det har man egna interna restriktioner som är betydligt strängare, säger räddningschef Karl Nordlund.
– Vi gör allt vi kan för att minimera kontaktytorna så gott det går och arbetar enligt stränga regler.
Mariehamns räddningsverk har drabbats av personalbortfall, precis som många andra verksamheter, bland annat på grund av karantän.
– Drabbas vi av ett större personalbortfall blir vi underbemannade. Det finns inte jättemånga brandmän som har den formella kompetens som krävs. Men blir det så får vi göra ett undantag och ta in personal från den frivilliga brandkåren. Det finns färdiga beredskapsplaner ifall vi hamnar i ett sådant läge.
På befälsidan arbetar ständigt någon på distans enligt ett roterande schema och i räddningsmanskapet arbetar man i en isolerad grupp.
– Det är lite som när man är hemma. Det här är vårt andra hem. När vaktlaget är i kontakt med det andra vaktlaget gäller munskydd, avstånd och noggrannhet med den grundläggande hygienen.
Kortare skiftbyten och munskydd på alarmcentralen
På alarmcentralen har man hittills klarat sig bra. En person sitter i karantän men förutom det är bemanningen fulltalig. Eftersom operatörerna arbetar ensamma är risken för smittspridning låg.
– Dessutom har vi infört kortare skiftbytestid. Vi har sänkt den från en timme till max 15 minuter. Vi har också munskydd på när vi möts, säger alarmchef Johan Ehn som nu arbetar hemifrån för att ytterligare säkra bemanningen och undvika smittspridning.
Alarmcentralen har sju anställda, men det finns även andra som eventuellt kan hjälpa till om det krävs. Planer för bemanningen gjordes upp redan när coronapandemin började.
– Man kan aldrig veta hur snabbt det kommer att gå. Men jag känner mig lugn med att vi kommer hantera det här på ett eller annat sätt. Nu gäller det att iaktta större försiktighet så att vi håller oss på benen, säger Johan Ehn.
Ålands vatten: Vi är väldigt utsatta
Ålands vatten har haft kraftiga restriktioner på arbetsplatsen sedan coronapandemins början. Anledningen är att det är oerhört svårt att få tag på personal om någon blir sjuk.
– Vi är väldigt utsatta om någon skulle blir sjuk, säger Ålands vattens vd Christian Nordas.
Fram till och med september släpptes inga utomstående in på Ålands vatten. Samtliga inom personalen har fått byta skor, kläder och tvätta sig innan de gått in och när utomstående servicepersonal har anlänt så har de fått arbeta självständigt utan att träffa personalen. De som har kunnat arbeta hemifrån har gjort det. I höstas togs flera av restriktionerna bort, men nu är de återinförda.
– Nu har vi gått in i det här tuffa läget igen. Vi har haft anställda i karantän, men ingen har varit smittad. Det som är jobbigt nu är att man kan gissa att den här varianten smittar lättare. Vi är ännu mer noggranna och försöker undvika att träffas fysiskt helt och hållet. De som jobbar på fältet har varsin bil och byter inte bilar med varandra.
Tre i personalen turas om att ha jour på nätterna, och den största risken som Christian Nordas ser det är att en av dessa blir sjuk.
– Då är det illa. Det går inte att ta in personal utifrån till det här. Blir det så att någon blir sjuk får de övriga två arbeta mer.
”Inte stressad i det här läget”
– Vi försöker sprida på oss, jobba på distans och undvika att vara nära varandra.
Det säger David Karlsson, vd på Ålands elandelslag.
Precis som andra verksamheter har Ålands elandelslag drabbats av sjukdom och karantän.
– Vi har folk som är sjuka här också, en hel del förkylningar och vi har någon i karantän. Men vi har det under kontroll. Om det inte händer något drastiskt så ska det gå bra. Vi har bemanning för att klara störningar, inte som Alfrida, men mindre störningar.
Många på Ålands elandelslag arbetar i fält, vilket förhindrar smittspridning.
Precis som Ålands vatten (se ovan) så har Ålands elandelslag specialiserade tjänster.
– De som kan jobba på distans har gjort det. Och på flera av de här tjänsterna har vi tillräckligt många i personalen så att vi klarar av det om det inte blir total smittspridning. Men i det läget torde vi inte hamna. Jag är inte stressad i det här läget.