Ålandstidningen skrev i lördags om hur landskapsregeringen försöker stoppa en ny fiskodling som finska regionförvaltningsverket har gett tillstånd till. Fiskodlingen ska ligga 800 meter från åländskt vatten. Den största delen av utsläppen från fiskodlingen riskerar att hamna på Åland, enligt landskapsregeringen.
Landskapsregeringen framhåller bland annat att vattenområdet förvaltas av både Finland och Åland, och att man inom dessa jurisdiktioner har klassificerat vattenkvaliteten på olika sätt. Enligt finska myndigheter är vattenkvaliteten god. Enligt åländska myndigheter är den endast måttlig.
Ålands fiskodlarförenings verksamhetsledare Rosita Boström säger att föreningen inte har varit involverad i ärendet. Men hon tycker att det är viktigt att samarbeta och dra åt samma håll.
–Det är förargligt att det finns olika klassificeringar. Det ska vara samma förutsättningar oavsett på vilken sida gränsen man är, säger hon.
–Det är väldigt synd om det blir en tävling om vem som har de bästa reglerna i stället för att lägga fokus på att placera fiskodlingarna på de platser som är bäst för verksamheten.
Rosita Broström säger att det behövs ett större samarbete kring fiskodlingarna i regionen.
–Det är synd när det uppstår en konflikt. Det gynnar varken miljön eller näringen.
Hon anser att det finns många olika sätt att samarbeta, till exempel i fråga om provtagningar och strategier.
– Nästan vilket samarbete som helst är positivt. Att bråka om sådant här är inte rätt väg att gå. Men ska man se positivt på det så sätter det fingret på att näringen behöver utvecklas med ett större regionperspektiv.
Stoppregel
Det finns åländska fiskodlingar som ligger nära den finska gränsen.
Finns det en risk för att Finland försöker stoppa åländska fiskodlingar om landskapsregeringen försöker stoppa en finsk fiskodling?
–Nej, det har man aldrig sagt något om hittills och jag tror inte att man gör det nu heller.
Kan man få tillstånd på Åland för en liknande fiskodling som den regionförvaltningsverket har godkänt?
–Nej, det kan man inte få. Det beror på den så kallade stoppregeln i den åländska vattenlagen, som inte tillåter verksamheter som orsakar mer övergödning.
Som Ålandstidningen skrivit tidigare ligger flera ärenden om detta i Ålands förvaltningsdomstol för prövning. Åländska fiskodlare har besvärat sig mot ÅMHM-beslut som avslagit ansökningar om utökad fiskodling. En av sakerna som tas upp i besvären är att stoppregeln, som ska gälla alla vattenföretag, bara verkar tillämpas mot fiskodlingar.
Anna Jakobsson