I somras klubbades ett förslag till avtal med Fixtjänst i KST, enligt förslaget skulle deras budget sänkas med 60.000 euro per år. Ålands handikappförbund kunde inte godkänna förslaget och tvingades till uppsägningar. Fixtjänst har dragits med hot om uppsägningar sedan våren men i måndags beslöt förbundsstyrelsen att godkänna en fortsatt finansiering av Fixtjänst.
– Det kommer att innebära vissa nedskärningar men vi har åtminstone ett avtal nu, det känns otroligt lättande, säger Cita Nylund.
Vilka nedskärningar behöver göras?
– Det står inte helt klart ännu, men det handlar om cirka 24.000 euro eller 3,5 procent av vår budget. Sedan är det upp till vår styrelse hur inbesparingarna görs.
Det mest sannolika är dock att man sparar in på handledartjänster. Vid Fixtjänst finns för närvarande 2,8 handledartjänster, en jobbcoach på 80 procent samt verksamhetsledartjänsten på heltid.
Stort behov i samhället
Det nu klubbade avtalet för verksamheten 2021 skiljer sig inte nämnvärt från årets avtal.
– Men den nya socialvårdslagstiftningen ser lite annorlunda ut, nu läggs mer fokus på rehabiliteringsplaner och klientplaner än tidigare. Det är också något vi redan har börjat jobba med under pågående år tillsammans med några socialkanslier.
Fixtjänst nya avtal innebär att man fortsättningsvis får producera 24.800 arbetstimmar per år.
– Just att inte behöva gå ner i arbetstid var också vårt huvudmål, så det känns enormt bra.
Finns det en större efterfrågan på sysselsättning enligt socialvårdslagen än ni i dag kan tillhandahålla?
– Ja, det gör det. Vi har en kontinuerlig kö på mellan fem till tio personer och ett uppskattat behov av mellan 5.000 och 6.000 timmar.
Cita Nylund säger man vill satsa mycket på personer med olika neuropsykiatriska diagnoser – en grupp som behöver ett mer intensivt stöd.
– Speciellt i början av arbetslivet. Förhoppningen är att vi efter den nya avtalstidens slut ska vara en del av KST och på så vis kunna ha ett närmare samarbete med mer stöd därifrån.
Det här är ju något du har kämpat länge för, hur känns det nu när avtalet är i hamn?
– Som en jättestor lättnad framför allt. Så skönt att vi fick de timmarna vi ville ha. Vi kanske inte kan utöka som vi hade tänkt, men vi är glada för att vi slipper spara på antalet timmar.
Fokus framåt
Den glada nyheten var inget Cita Nylund riktigt hade vågat tro på.
– Jag var rejält optimistisk i början av året, viljan har ju alltid funnits där från såväl KST:s sida som från handikappförbundets. Men efter ett tag kom tvivlet, vi har inte vågat hurra förrän vi fick protokollet i handen, säger hon.
Såväl handledare som de sysselsatta vid Fixtjänst känner nu att de kan återgå till att fokusera på det viktiga.
– Man har ju funderat fram och tillbaka på hur det skulle sluta, men i dag är jag väldigt glad, säger Elise Tikkanen som arbetar vid Fixtjänst.
Peter Pussinen