I förslaget till budget för år 2024 finns ett förslag på ett operationsteam till Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) operationsavdelning.
– Vi har sex operationssalar som man kan bedriva arbete i, men vi har bemanning endast för tre–fyra salar, säger klinikchef Runo Härgestam.
– De senaste åren har operationerna blivit fler och längre. När man gått in i en operationssal och utför en operation är man i princip låst där, säger han.
Om något akut händer eller om personalbrist måste täckas upp, har det fallit på administrativ personal som har utbildning för operationer att täcka upp.
– Då blir det administrativa arbetet lidande.
Operationsteamet skulle bestå av en anestesiskötare, en operationsskötare och en så kallad passare som inte är sterilt klädd och har möjlighet att lämna salen. Uppgiften för teamet är att förbereda operationen, stöda kirurgen och se till patient och operationssal. Kostnaden för det nya teamet motsvarar tre sköterskelöner, cirka 160.000 euro i året.
– Men först ska tjänsterna godkännas och sedan ska vi hitta utbildad personal. Det är inte lätt att hitta utbildad personal för sjukvården generellt.
Kortare väntetider
Ett operationsteam till vid ÅHS skulle innebära att man hinner operera fler patienter under en dag, vilket skulle leda till kortare väntetider.
– Vissa operationer utförs inte på grund av brist på kirurger, så det påverkas inte av det här, men det tar bort en del av flaskhalsarna, säger Runo Härgestam.
Det här är alltså ingen inbesparing så att man slipper skicka bort patienter för vård utanför Åland?
– Nej, vi skickar bort patienter om de kräver viss intensivvård som vi inte har eller för vård som är högt specialiserad och bara utförs på vissa sjukhus. Men det kan också handla om vårdgaranti, om man väntat över viss tid ska patienten kunna erbjudas vård på ett annat sjukhus. Det bör vi ju definitivt kunna minska risken för med en adekvat bemanning.
Runo Härgestam säger att även personalen skulle avlastas om fler delar på arbetsbördan, både på dagtid och jourarbetet.
– Kan man med bra bemanning glesa ut antalet jourer så blir det skonsammare för personalen och det är en jätteviktig sak för uthålligheten.
Finns det några nackdelar med förslaget?
– Att ha en bemanning som motsvarar behoven kan jag inte komma på någon nackdel med, förutom kostnaden på kort sikt. Men det är ett dåligt sätt att spara pengar genom att underbemanna.