Julen blir inte lika glad för alla ålänningar. För många kommer pengarna inte att förslå till både julmat och klappar.
- Fler än förut söker hjälp och de som söker har större behov. Året har varit tufft, säger Janina Björni vid Rädda barnen.
Rädda barnen är en av de organisationer dit man kan vända sig under hela året för att få hjälp med sådant som barn behöver, till exempel kläder, något till skolan eller en födelsedagspresent. Medlen tas från Rädda barnens barnfond som får sina pengar via försäljningen av gratulationskort och kondoleanser.
Fram till den 30 september har Rädda barnen delat ut 5.050 euro från sin barnfond. Inför julen delar man ut bland annat det som julgåvokampanjen och andra bidrag inbringat. Hjälpen ges i form av presentkort för mat och julklappar.
Inför julen har hittills nio familjer sökt stöd. Styrelsen fördelar pengarna den 16 december.
Tufft år
Enligt Janina Björni är det betydligt fler familjer som sökt hjälp under hela det här året än förut.
- Vi har haft ansökningar på varje styrelsemöte. Fler söker och de som söker har större behov.
Familjerna kan ha flera olika problem, antingen är båda föräldrarna arbetslösa eller så är den ena arbetslös och den andra sjuk. Också en skilsmässa kan ställa till det.
- Året har varit tufft, säger Janina Björni.
Sup inte!
Hon konstaterar att åländska barn överlag har det mycket bra men att det finns grupper i samhället som hon är bekymrad över. Hit hör till exempel arbetslösa, sjuka och inflyttade familjer utan socialförsäkring.
Hennes uppmaning till de vuxna inför julen är att inte förstöra barnens jul genom att dricka sig fulla.
- För barnen är ofta samvaron tillräcklig. Nöjda och glada föräldrar är viktigare än många julklappar.
Lucia hjälper
De som behöver hjälp kan vända sig också till Folkhälsan som förvaltar luciamedlen som kan sökas under hela året.
- Antalet ansökningar minskar inte, de ökar. Också sådana som aldrig sökt förut gör det nu, säger Ann-Katrin Mörn.
Det är 2008 års pengar som delas ut nu. 24.000 euro kom in, hälften gick till Rädda barnens projekt för speciellt utsatta barn, hälften, alltså 12.000 euro, delas ut till hjälpbehövande ålänningar.
Unga och gamla
- Målgruppen är främst ensamförsörjare med barn, barnfamiljer och akut hjälpbehövande som till exempel långtidssjukskrivna eller arbetslösa. Också äldre som har bara folkpensionen att leva på och unga utan jobb söker, säger Ann-Katrin Mörn.
Beloppet som betalas ut varierar med antalet barn. 100-400 euro är det vanligaste. Inte heller Folkhälsan ger ut några kontanter, hjälpen ges som betalningsförbindelse.
- Det vanligaste vi betalar är mat.
Församlingshjälp
Också församlingarna hjälper dem som har svårt att få ekonomin att gå ihop.
- Cirka 50 hushåll i Mariehamn får hjälp av oss, säger Lisbeth Nordlund, diakonissa i Mariehamns församling.
Också hon har noterat att fler behöver hjälp i år och att fler än vanligt har hört sig för inför julen.
Församlingen har budgeterat 15.000 euro för hjälpen som förmedlas som presentkort på mat. Tobak och öl får dock inte köpas för pengarna.
Både ensamhushåll och familjer med ekonomiska svårigheter får hjälp av församlingen. Den vanligaste hjälpsökande är enligt Lisbeth Nordlund en ensamstående, medelålders man, ofta med missbruksproblem.
Kerstin Österman