Tidigare har det funnits två olika regelverk om löneutvecklingen för de som arbetar inom landskapsförvaltningen. De som arbetar inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) har kunnat få två erfarenhetstillägg på sin lön efter sex och tio års tjänst på fem procent vardera, totalt tio procent. I den övriga landskapsförvaltningen har systemet däremot sett annorlunda ut, där har man i stället haft sex ålderstillägg, som totalt efter 18 års tjänstgöring uppgått till 27,7 procent.
I och med harmoniseringen, som är i kraft från den första juni, kommer nu alla följa samma lönemodell: Tre erfarenhetstillägg på fem procent efter fem, tio och femton års tjänst. Slutlönen kommer efter harmoniseringen att motsvara slutlönen i den tidigare modellen med sex ålderstillägg. Undervisningssektorn vid Högskolan på Åland omfattas inte av ändringarna.
Ålandstillägget med i grundlönen
Harmoniseringen innebär även nya minimigrundlöner. Grundlönen för en stor del av tjänsterna höjs när en del av de tidigare ålderstilläggen bakas in i den. Från och med nu inkluderas även det allmänna tillägget, det så kallade ”Ålandstillägget”, i grundlönen.
Vid sidan av harmoniseringen av lönemodellerna får alla anställda inom landskapet dessutom en allmän löneförhöjning enligt kollektivavtalet på 1,9 procent från och med den första juni.
Erkki Santamala är verksamhetsledare vid vårdfacket Tehy, som är en av de organisationer som förhandlat fram avtalet om harmoniseringen.
– Det har ju varit en lite konstig situation att en del av personalen har så mycket löneutveckling under karriären och en del så mycket mindre, säger han.
Enligt honom innebär harmoniseringen högre lön för många inom ÅHS.
Hur stor skillnad kan det handla om för en enskild person?
– Flera hundra euro.
Höjningar av grundlönen är särskilt till fördel för de som arbetar mycket nätter och helger, säger han.
– Ju högre grundlönen är, desto högre blir semesterpenningen och till exempel ersättningar för obekväm arbetstid.
Enligt Erkki Santamala får två tredjedelar av Tehys medlemmar det nya tillägget, det vill säga det tredje erfarenhetstillägget enligt den nya modellen som inte funnits för ÅHS-anställda tidigare.
– Så det berör väldigt många personer.
Ökar betydelsen av erfarenhet
I budgeten för 2024 har 2.750.000 euro reserverats för löneharmoniseringen. Mer än hälften går till ÅHS, uppskattar Tiina Robertsson, avtalschef på landskapsregeringens finansavdelning.
Enligt henne har det funnits problem med båda systemen. För de som har haft sex ålderstillägg har ingångslönen varit låg, men man har i stället fått större effekt av ålderstilläggen.
”De låga ingångslönerna har dock varit en nackdel vid rekrytering, särskilt när det gällt personer med ingen eller lite arbetserfarenhet”, skriver hon i ett mejl till Ålandstidningen.
I det andra systemet med två erfarenhetstillägg har ingångslönerna varit högre, men löneskillnaden mellan nyutbildade och erfarna har i stället varit för liten med endast två erfarenhetstillägg.
”Genom denna reform ökar betydelsen av yrkeserfarenhet, eftersom det nu finns tre erfarenhetstillägg”, skriver hon.