Enligt regeringsprogrammet i Finland ska flygtrafiken i Finland främjas för att hela landet ska kunna nås inom tre timmar från Helsingfors. Tidigare den här veckan publicerade Kommunikationsministeriet en utredning om upphandling av flygtrafik och skyldighet att tillhandahålla offentliga tjänster som ska ligga till grund för regeringens arbete. Utredningen ger också information om köp av flygtrafik samt om förbindelsers inverkningar och framtidsutsikter och avsikten är att regeringen ska se över saken i höstens budgetförhandlingar.
För flygtrafiken mellan Mariehamn och Helsingfors, som under de senaste åren successivt monterats ned, innebär det en öppning. Rutten har inte tidigare omfattats av någon trafikplikt, men om man ska ta regeringsprogrammet på orden är det nu alltså på gång. Christian Wikström säger att landskapsregeringen under året jobbat hårt med frågan.
– Vi vill att trafiken till Åland ska få samma villkor som trafiken till andra regioner i Finland. Vi har haft många möten med representanter från myndigheterna i Helsingfors och är positivt inställda. Vi räknar med att Åland ingår i deras planer och det är också sådana indikationer vi fått, säger Christian Wikström.
50 procent
Den subventionerade flygtrafiken i Finland ser i dag ganska olika ut för olika regioner.
– I vissa fall har staten betalat allt och i andra fall bara hälften. Jag tror att man framöver vill sätta samma villkor för alla och då tror jag att det kommer att landa på hälften för staten och hälften för regionen, med staten som upphandlande enhet, säger Christian Wikström.
Med ett upplägg som liknar flygtrafiken till Stockholm uppskattar han att ett Helsingforsflyg skulle kosta ungefär två miljoner euro per år.
– Men det är i väldigt runda slängar.
I dag har Helsingforsflyget tre avgångar per vecka på marknadsmässiga villkor.
Avgörs i budgetförhandlingar
Kommunikationsministeriet listar inte behovet av trafikplikt på olika rutter i sin utredning.
– Nej, vilken flygtrafik som ska subventioneras blir en fråga för de kommande budgetförhandlingarna. Vi har tagit fram olika kostnadsberäkningar framför allt när det gäller de regioner som fått subventionerad flygtrafik sedan pandemin. Men vi har också tidigare fört diskussioner med landskapsregeringen, säger Emil Asp, enhetsdirektör på ministeriet.
Riksdagsledamot Mats Löfström bekräftar att man under regeringsförhandlingarna kom överens om att inte nämna några specifika orter i programmet.
– Vi nämnde ingen ort av den orsaken att man inte skulle favorisera någon, men vi diskuterade trafikplikten på Helsingfors-Mariehamn. Vilka linjer som berörs utreds i samband med budgetberedningsprocessen vilken pågår för fullt.
Och då lobbar du för Mariehamn?
– Så är det, absolut.
Mariehamn uppfyller kriterierna i skrivningen, menar Mats Löfström.
– Vi prickar in alla boxar där: Det handlar om försörjningsberedskap, turism och företagens behov. Det är livsviktigt för ett ö-samhälle som Åland att ha också goda flygförbindelser.
Mats Löfström väntar sig en möjlig politisk debatt kring förslaget att orterna till hälften står för kostnaderna, eftersom vissa linjer i dag är helt bekostade av staten.
– Därför kan man inte säga att det blir som promemorian och som arbetsgruppen föreslagit, utan det får ses som ett underlag för de fortsatta diskussionerna.
Nästa vecka håller regeringspartierna en diskussion om kommande trafikprojekt och den 19–20 september hålls den formella budgetförhandlingen där man beslutar om hur man går vidare i frågan kring flygtrafiken. Budgeten presenteras för riksdagen i mitten av oktober.