Vårdnadshavarna efterlyser i skrivelsen omgående kraftfulla och produktiva åtgärder vid daghemmet. Man påtalar även det akuta behovet av politiska åtgärder för barnomsorgen som helhet i Lemland, för att förhindra att liknande situationer uppstår på andra daghem.
Enligt vårdnadshavarnas beskrivning har situationen vid Gullvivan varit ansträngd sedan förra vårterminen och urartat fullkomligt sedan årsskiftet.
Problem som lyfts upp är otillräckliga resurser och utmattad personal, en oroligare barngrupp, incidenter som hade kunnat förhindras med tillräckliga personalresurser samt ytterst bristfällig kommunikation med vårdnadshavarna.
”Grava brister”
Vårdnadshavarna framhåller att personalen under hösten gjorde sitt yttersta för att få ihop en acceptabel verksamhet, ”men då resurserna understiger behovet blir denna ekvation omöjlig att lösa”.
Sedan årsskiftet råder inte bara grava brister i den pedagogiska verksamheten, nu är även barnens välbefinnande och trygghet hotad, skriver de.
I en tre sidor lång bilaga till skrivelsen listas exempel på situationer som uppstått och som ses som allvarliga, bland annat personalkonflikter och att barn gjort sig illa på grund av att ett otillräckligt antal personal varit närvarande som stöd i leken. Barn uppges även ha rymt från daghemsgården vid flertalet tillfällen.
”Sedan juni 2022 har tolv olika personer haft förordnande på avdelningen och där tillkommer även minst fem olika inhoppare”, skriver vårdnadshavarna. De anser att det har skapat oro och otrygghet i barngruppen. ”Den psykiska åverkan som senaste månaders turbulens potentiellt orsakat våra barn har vi kanske ännu inte ens sett konsekvenserna av”, står det i skrivelsen.
Vårdnadshavarna vill nu att åtgärder vidtas, bland annat pedagogisk handledning för personalen och en utredning av hela Lemlands barnomsorg, utförd av en utomstående part.
Har sökt personal
Skrivelsen diskuterades av Lemlands utbildningsnämnd i tisdags och Lemlands kommundirektör Julia Lindfors deltog i mötet.
– Man konstaterade att vi är medvetna om att det är en ansträngd situation på daghemmet. Tillsammans med föreståndaren och barnomsorgsledaren diskuterades olika sätt att gå vidare. De fick i uppdrag att arbeta med att stärka förutsättningarna för barnomsorgen.
Mandatet att göra detta är ganska fritt, säger Julia Lindfors.
– Vid nästa möte följer man upp vad som gjorts och vad som är den långsiktiga planen.
Daghemspersonalen har haft det ansträngt i och med att det varit en stor personalomsättning och utmaningar med att få den dagliga verksamheten att fungera på bästa sätt, enligt Julia Lindfors.
– Vi har sökt personal till barnomsorgen i ett års tid och har haft mycket stora problem med att hitta framför allt behöriga lärare.
Samma problem finns i hela Svenskfinland, säger Julia Lindfors.
– Vid det här daghemmet har det blivit extra utmanande att hitta en stabil personalgrupp.