Ålandstidningen ställde nedanstående frågor per mejl till Katarina Dahlman, som har svarat skriftligen.
Hon lyfter till att börja med upp att KST har beviljat en boendeplats till klienten och att KST har tagit fullt kostnadsansvar för socialservicen i enlighet med den juridiska utredningen som DKCO utförde 2023.
Det man är oenig om är kostnaden på 406.000 euro för klientens vistelse på ÅHS efter utskrivningen.
Vilken är KST:s hållning kring vem som ska betala den fakturan?
– KST anser att det är oskäligt att KST ensamt åläggs det ekonomiska ansvaret för klinikfärdigavgiften med tanke på klientens långa vårdtid inom sjukvården och det faktum att klienten har varit klinikfärdig sedan 2019. KST inledde sin verksamhet 2021.
Enligt KST borde Mariehamns stad och ÅHS redan innan KST bildades ha sett till att klienten fick adekvat socialvård, samt ha utrett servicebehovet och kostnadsansvaret.
– De hade över ett år på sig att utreda detta. Det är svårt att förstå hur det kom sig att denna fråga inte var klar inför KST:s bildande, det skulle ha varit det bästa för alla inblandade, skriver Katarina Dahlman.
Vill diskutera saken
Enligt Katarina Dahlman har KST försökt föra den här diskussionen med ÅHS, men ÅHS har hänvisat till att KST inte är en part i ärendet.
– Juridiskt är KST inte ”hemkommun” men eftersom man anser att KST ska betala klinikfärdigavgiften i detta fall vore det skäligt att KST skulle kunna föra sin talan. KST har försökt att få till en trepartsförhandling med Mariehamns stad, ÅHS och KST, skriver hon.
Mariehamns stad uppger att de betalat fakturorna för klinikfärdigavgifterna redan 2022, det vill säga innan utredningen gjordes och att det är utagerat för deras del, skriver Katarin Dahlman.
– KST kan alltså inte själv driva detta juridiskt då det är hemkommunen som är juridisk part. Man kan fråga sig, om det nu är så självklart att hemkommunen ska betala dessa klinikfärdigavgifter, varför var det då oklart innan KST bildades?
– Det som också förvillar situationen är att KST i många fall får klinikfärdigavgifterna direkt till KST trots att det är samma lagstiftning och hemkommunen är part.
Välkomnar ni en domstolsprövning?
– Jag tycker att det är tråkigt om ärendet behöver gå till domstol utan att ÅHS, Mariehamns stad och KST har satt sig runt ett bort för att diskutera en överenskommelse.
Vill att staden avvaktar
Enligt staden har ni haft en överenskommelse om att följa slutsatsen i DKCO:s utredning. Och KST har inte hållit överenskommelsen. Underkänner ni utredningen, och i så fall varför?
– DKCO har företrätt ÅHS mot Mariehamns stad och har därmed varit jävig att titta på ÅHS agerande i frågan. I och med det delar KST inte stadens uppfattning om att alla frågeställningar skulle vara utredda. Det är dessutom KST som beställt utredningen i överenskommelse med staden.
Är det något annat du vill föra fram kring den här saken?
– Detta handlar om stora belopp och jag behöver se till klienternas och alla ägarkommuners intressen, inte enbart de stora ägarkommunerna.
KST:s styrelse har behandlat ärendet och planerar att fortsätta behandlingen av ärendet på styrelsemötet 17 oktober, skriver Katarina Dahlman.
– Vi har den här veckan varit i kontakt med stadsdirektören och begärt att staden ska avvakta med stämningsansökan fram tills dess att förbundsstyrelsen i KST behandlar ärendet ånyo den 17 oktober.
Läs också: Förslag i staden: Stäm KST och kräv 406.00