Folk är mer medvetna om att miljön förstörs men samtidigt har konsumtionen ökat drastiskt.
Det är både positiva och negativa förändringar som har skett sedan Ålands natur och miljö startade för 30 år sedan.
FÖRENING Ålands natur och miljö startades 1979 och firar därför 30-årsjubileum i år. Under lördagen höll man en seminariedag där man tittade på vad som hade hänt under de åren och även hur fortsättningen kan komma att se ut.
Gunda Åbonde-Wickström, en av dem som var med och startade föreningen för 30 år sedan och tidigare ordförande, säger att föreningen har haft betydelse under de år den funnits.
-Tittar man till exempel på vägfrågan så har det skett förändringar. På 80-talet hade vi en stor kampanj mot att göra stora sprängningar för att skapa nya vägar, främst vid Norra Sundsvägen. Och i dag har vi kvar den!
-Man samtidigt kommer vissa frågor igen och igen och igen.
Hon säger att frågan om att bevara Tullarns äng orörd diskuterades för 20 år sedan och igen för knappt ett år sedan. Samma sak med kärnavfallsförvaring vid Forsmarks kärnkraftverk.
Att det blir så tror hon beror på att det i stor mån är eviga frågor.
Både positivt och negativt
Förändringarna har under de här åren varit både positiva och negativa, säger Gunda Åbonde-Wickström.
-Attityden har förändrats. Tidigare var det till exempel otroligt jobbigt att etablera ett naturreservat, i dag har ett par stycken etablerats på privat mark. Det visar att det finns enskilda personer som tycker att det här är viktiga saker och vill bevara naturen.
-Allt fler är medvetna om att mänskligheten håller på att gräva sin egen grav.
Men tyvärr har inte medvetandet gjort så mycket för miljön, säger hon.
-Faktum är att tillståndet fortfarande blir sämre.
Hon pekar på att konsumtionen ökat stort och att människorna lever utöver tillgångarna.
-Man har räknat ut mänsklighetens ekologiska fotspår och det visar sig att i mitten av september hade vi människor förbrukat de varor och den energi som borde ha räckt till årets slut.
Mindre konsumtion
Detta är något man borde tänka på för framtiden, säger Gunda Åbonde-Wickström.
-Vi borde konsumera mindre. Vi konsumerar fast vi egentligen längtar efter något annat. Så egentligen borde vi bli lyckligare och nöjda med livet i stället.
Och en viktigt del i det kan vara att bevara den orörda naturen som kan vara en ingrediens för att skapa lycka, säger hon.
-Det finns många rörelser som är inne på samma spår - att leva enklare utan materiella ting. Och jag hoppas att det är en växande rörelse.
Matilda Andersson