Ålcoms sponsorkoncept Hemmalaget lanserades för cirka ett och ett halvt år sedan. Det går ut på att Ålcom skänker tio procent av en kunds samtalsavgifter till den ideella förening som kunden valt som mottagare. Kunderna ansluter sig kostnadsfritt genom att messa in namnet på föreningen.
Hittills har konceptet inneburit att Ålcom betalat 31.000 euro till det åländska föreningslivet.
–Men bara fyra–fem procent av våra kunder har anslutit sig till en förening. Detta går gladeligen att trippla, säger Daniel Dahlén.
Det finns dessutom många åländska föreningar som inte har anslutit sig till hemmalaget.
Enligt Daniel Dahlén är Hemmalaget ett sätt för Ålcom att ge tillbaka något till samhället.
–Vi vill vara ålänningarna nära. Föreningslivet är starkt på Åland och föreningarna utgör en stor del av samhället. Därför vill vi att flera ska ansluta sig till Hemmalaget, säger han.
Överlämnar checkar
Vid en presskonferens i går överräcktes symboliska checkar till de tre föreningar som fick mest pengar från Hemmalaget 2013.
Mest får IFK Mariehamn med 4.106 euro. IFK Mariehamn satsade till en början hårt på att få fotbollspubliken att ansluta sig till Hemmalaget, säger klubbdirektör Peter Mattsson.
–Vi hade information om det i våra programblad, vi tryckte upp visitkort, gjorde radioreklam och hade stora skyltar som juniorerna visade upp på matcherna.
Ändå har det varit lite trögt att få folk att ansluta sig. Folk skulle kunna ta sig i kragen och stöda den förening de tycker om, anser Peter Mattsson.
– Då hjälper man sin klubb. Det kostar dig inte något. Tio procent av samtalsavgifterna går till klubben, bara man orkar lägga in det här numret.
För IFK Mariehamns del öronmärks inte summan från Ålcom utan den blir en del av budgeten som helhet.
–Den största delen går till spelarlöner, säger Peter Mattson.
Travkurs och sjösäkerhet
Ålands hästsportförening får 2.151 euro.
–Hemmalaget är en rolig sak där medlemmarna kan känna sig delaktiga. Det kostar inget och det är inget krångel. Men det är svårt att få ut informationen. De flesta tycker att det låter toppen, men tänker att de ”ska göra det sedan”. Det är en utmaning, säger verksamhetsledaren Anci Blomster.
Vad pengarna ska användas till är inte helt klart.
–Vi ska diskutera det med styrelsen. Men jag tror att det blir att utveckla ungdomsverksamheten.
Bland annat planeras en körskola för barn och ungdomar, antingen med ponny eller häst.
–Ridskolorna erbjuder bara ridning, så det finns ett glapp för dem som vill lära sig att köra, säger Anci Blomster.
Ålands hästsportförening och Ålandstravet jobbar annars för att bredda verksamheten.
–Vi har otroligt fina banor även för dressyr och hoppning. Vi profilerar oss som ett ridsportcenter och försöker få i gång tävlingsverksamheten med större tävlingar.
För Ålands sjöräddningssällskaps del är sponsorsumman från Hemmalaget 1.156 euro. Pengarna ska gå till räddningsutrustning och utbildning av frivilliga sjöräddare.
–Alla pengar är viktiga för oss, säger verksamhetsledaren Dag Lindholm.
Ålands sjöräddningssällskap gör i vår en extra satsning på förebyggande arbete. Man har satt upp en nollvision, där målsättningen är att ingen ska omkomma på åländskt vatten. För att bidra till detta ska Ålands sjöräddningssällskap informera allmänhet och grundskolor om bland annat betydelsen av att använda flytväst.
I fjol omkom tre personer på åländskt vatten. Siffran brukar ligga mellan noll och fem personer årligen, enligt Dag Lindholm.
Anna Jakobsson