Sedan årsskiftet har landskapsregeringen (LR) antagit nya riktlinjer för anlitande av utländsk arbetskraft. Riktlinjerna baseras på den finska utlänningslagen och ska hantera den akuta arbetskraftsbristen inom flera yrken. Med tanke på det ökande antalet pensionsavgångar under de kommande åren ser LR ett positivt flyttningsnetto som avgörande för att bibehålla arbetskraftens storlek.
I riktlinjerna framgår att arbetsgivare i första hand ska försöka hitta arbetskraft inom Åland, Finland och EU-/EES-området. För att säkerställa detta måste en ledig tjänst annonseras på Ålands arbetsmarknads- och studieservices (Ams) webbplats i minst två veckor.
Samtidigt har vissa yrken där behovet av arbetskraft är särskilt stort fått undantag från denna regel. Arbetsgivare inom exempelvis sjukvården, undervisning, service, it, jord- och skogsbruk samt bygg och fastighet kan gå direkt till att rekrytera utan att först publicera en annons eller göra en utredning om tillgången på arbetskraft. Detta ska underlätta för branscher där lokal arbetskraft inte räcker till för att täcka behovet.
Behövs fler
Flera av de företag i olika branscher som Ålandstidningen söker vill inte uttala sig om hur man ser på de lättade reglerna av rekrytering av utländsk arbetskraft.
Men Hotell Arkipelags vd, Ann-Louise Djupsund, som också är ordförande i Ålands näringslivs turism- och restaurangutskott, ser positivt på de nya riktlinjerna.
– Allt som gör det enklare att anställa utländsk arbetskraft är positivt för branschen. Eftersom det råder arbetskraftsbrist, särskilt sommartid, räcker inte de lokala arbetstagarna till, säger hon.
Hon berättar att Hotell Arkipelag under flera år har anställt personal från utlandet, och många av dem har valt att stanna på Åland efter sin anställning.
– Ofta har det varit så att arbetstagarna först kommit för en kortare period, trivts bra och sedan valt att bli kvar. Det bidrar till inflyttning och nya ålänningar, säger hon.
När det gäller den senaste sommarens rekrytering ser Ann-Louise Djupsund en viss ljusning, även om tidigare år varit mer utmanande.
– Det senaste året upplevde vi att det var lite enklare än vanligt med sommarrekryteringen, men trenden tidigare har varit att det varit svårt att hitta både rätt kompetens och tillräckligt många.
Med lång erfarenhet av att anställa utländsk arbetskraft beskriver hon hur det också berikar verksamheten.
– Jag tror kanske inte att den enskilda åtgärden i sig har så jättestor inverkan, men alla förenklingar som görs är bara hemåt, säger hon.