Jomalas kommitté för en kommunal utvecklingsplan, som tillsattes i november förra året, är klar med sin slutrapport. Den behandlades av kommunstyrelsen i måndags och förs nu till kommunfullmäktige för godkännande.
Kommitténs uppdrag har varit att dra upp riktlinjer för den fysiska utvecklingen, bland annat i fråga om bostadsplanering, infrastruktur, servicestruktur och strategisk utveckling. Medlemmarna har till största delen varit ledamöter i kommunstyrelsen.
– Det har varit väldigt bra att vi har fått tid att arbeta övergripande med de här frågorna. Det har också varit bra med en nystart och att titta på alla planer som vi har i kommunen, säger Mika Nordberg (MSÅ), ersättare i kommunstyrelsen och ordförande för kommittén.
En av de stora utmaningarna för Jomala kommun är att säkerställa att det finns tomter för en fortsatt tillväxt, säger han.
– Det var varit ett fokus för arbetet. Om man tittar på delgeneralplanerna för Solberget/Kalmarnäs, Möckelöstrand och kommunens centralort bildar de en triangel med Maxinge i mitten. Det är inom det området som vi rekommenderar en fortsatt tillväxt.
Tre gc-vägsprojekt
Kommittén föreslår att delgeneralplanen för Kungsö däremot ska pausas till dess att kommunens framtida avloppslösningar har klargjorts.
– Vi ligger redan i toppen för det avtal som finns med Lotsbroverket. Att ansluta ett helt nytt område skulle inte vara det bästa, säger Mika Nordberg.
Resurserna ska i stället läggs på att detaljplanera inom ”triangeln”.
Tre gång- och cykelvägsprojekt föreslås bli prioriterade. Ett gäller en kortare sträcka mellan Norrgårdsvägen och Hammarlandsvägen. Ett annat sträckan från rondellen på Norrgårdsvägen fram till Erikavägen. Men det största projektet skulle vara att anlägga en gång- och cykelväg från Sviby daghem via Norra Bergshöjden och fram till Kantarellen.
– Vi vill fokusera extra mycket på den nya dragningen, som skulle knyta samman Norra Bergshöjden, Sviby och Möckelö med köpområdet vid Maxinge och Kantarellen. Det skulle möjliggöra för skolelever i Norra Bergshöjden och Sviby att ta sig till Kyrkby högstadieskola och Vikingaåsens skola med cykel. Vi vill se om det är möjligt att anlägga en sådan cykelväg runt Fågelberget, säger Mika Nordberg.
Nytt reningsverk?
Kommittén lyfter upp att kommunens avloppssystem är i stort behov av uppgradering. ”Stammarna från alla tre håll (väst, nord, öst) måste kapacitetsuppgraderas och avloppsstammen som löper utmed dricksvattentäkten Dalkarby träsk bör snarast tas ur bruk”, skriver man.
– Frågan har varit aktuell i kommunen i tio år. Mängden avlopp som går genom de gamla stammarna är otroligt hög. Det är avlopp från hela Norra Åland som går till Lotsbroverket.
Om det inte går att komma överens om någon annan lösning kan en sjökabel från Möckelö till Lotsbroverket vara aktuell. Ett annat alternativ skulle kunna vara att bygga ytterligare ett reningsverk.
– Ett nytt reningsverk skulle inte byggas i konkurrens med Lotsbroverket utan i samarbete och med samägande med Mariehamn, säger Mika Nordberg.
Det skulle också ge en större säkerhet ifall det uppstår något fel med Lotsbroverket.
– Om det händer far allt avlopp rakt ut i havet.
Belysning
Kommittén vill även att det ska tas fram ett dokument som beskriver vilken servicenivå som ska hållas i Jomala.
– Jomala har varit en landsbygdskommun, men många av de nya invånarna upplever att de bor i en stadsliknande miljö. De förväntar sig lite mer underhåll av till exempel parker och andra områden. Det skulle vara bra att ta fram ett styrdokument som man kan hänvisa till och som sätter standarden för hur vi gör i Jomala kommun.
Kommittén tar även ställning till belysningen. Man anser att sträckan Västerkalmarevägen–Båtsmansgränd söder om Lemlandsvägen bör förses med belysning. I övrigt ska inte långa gång- och cykelvägar förses med belysning, skriver man.