Elpriserna har ökat i hela Europa och priset på spotmarknaden, alltså timme för timme-priset, tickar uppåt. Under vintern kan situationen bli ännu värre på grund av kylan som leder till högre förbrukning.
De ovanligt höga elpriserna och hot om elbrist skapar oro hos företag som är storförbrukare av el. Några är redan nu drabbade av höga elpriser, andra har ännu inte sett effekten slå mot dem men tror sig snart vara där.
Energiutmaningarna gör att företag kan tvingas anpassa produktionen eller höja priser. Flera företag tittar på lösningar för att kunna producera sin egen el, men det är projekt som kräver lång tid och stora investeringar.
Optinova, tillverkare av slang till medicinska och industriella applikationer: Viktigaste är att det finns tillgång till el
Tf vd och styrelsemedlem Andreas Remmer:
– Det är en utmanande situation, det största problemet är osäkerheten i det hela: vad ska hända? Kostnaderna har blivit mycket högre och risken är att det blir otroligt mycket dyrare, vi vet inte var det slutar.
Optinova har fabriker även i USA och Thailand, men energikrisen slår hårdast mot Europa och oron rör främst den lokala tillverkningen. Rädslan är att nå en smärtgräns då det inte är lönsamt att producera längre.
– Där är vi inte alls ännu, men om det fortsätter finns den risken. Att man måste säga ”nu kan vi inte köra produktion längre på grund av priserna”. Blir det dyrare att producera varan än vad vi sålt varan för fungerar inte businessmodellen längre.
Det finns ännu ett orosmoln.
– En annan osäkerhet, som är lika oroväckande, är att det inte är hundra procent säkert att vi får tag på el över huvud taget.
– Jag betonar att vi inte är där ännu, men det här är riskerna vi ser. Det är en fundamental oro som är skarp från vår sida.
Att dra i gång sin egen, kompletterande elproduktion kan på sikt vara en lösning för att göra sig mindre beroende av externa källor, men ett sådant projekt är en stor investering i sig.
– En långsiktig och hållbar lösning sker inte den här hösten, hur gärna man än skulle vilja, säger Andreas Remmer.
Orkla Confectionery & Snacks, tillverkare av chips och snacks: I slutändan drabbas konsumenterna
Fabrikschef Christer Söderström:
– Situationen är frustrerande. Det vore extremt viktigt att få slut på Rysslands krig i Ukraina, men det är lättare sagt än gjort.
Här och nu finns inte mycket annat att än att betala räkningarna, trots att det svider i plånboken. Att skära ner på produktionen är inte ett alternativ för fabriken, som går treskift dygnet runt.
– Vi kan inte stanna fabriken, då får vi inte fram produkter. Det förbrukas energi, och vi får betala för den energi som används. Det är klart att det inte är bra för bolagets lönsamhet och i slutändan påverkas tyvärr konsumenterna, det blir dyrare.
– Vi kommunicerar, tänker till och försöker göra det bästa av det. På lång sikt kan man fundera på egna energikällor i form av solcellsparker eller liknande. Men det är inget man springer till närmaste butik och handlar utan det kräver en hel del.
Det mest allvarliga scenariot Christer Söderström kan se är en nedstängning av energitillförseln.
– Då får vi stora problem. Men förhoppningsvis ska vi inte hamna där. Vi ser det som att vi ska upp på toppen av berget för att sedan komma ner igen. Vi får helt enkelt bita ihop och ta oss igenom det här, säger Christer Söderström.
Ålands skogsindustrier, tillverkare av virke, cellulosa och flis: Tar vecka för vecka
Vd Anders Mattsson:
– Vi har ingen quick fix inför vintern. Vi har tittat på solpaneler men det är inget vi kan ha på plats nu i höst utan det är på lite längre sikt. Vi måste ta en vecka i taget, följa med situationen och se vart det lutar. Som prisnivån är nu klarar vi av de högre kostnaderna.
Spotpriserna följer elmarknadens svängningar, och på eftermiddagen sätts dagspriset för el nästa dag. Elpriset varierar varje timme.
– Eftersom man får följande dags priser först på eftermiddagen är det svårt att planera. Vi har en viss flexibilitet att köra produktionen så att vi inte producerar på de allra dyraste timmarna, vilket är på morgonen och senare på eftermiddagen. Lite sådana arrangemang kan vi göra, men annars inga radikala förändringar.
Såglinjerna i Godby och Önningeby har stått stilla under sommaren och startades i gång i slutet av augusti. Eftersom produktionen varit liten har man inte sett några stora effekter ännu.
– Det pratas om att elen kan bli väldigt dyr till vintern, många är medvetna om det och funderar på det. Vi försöker ha en öppen dialog med personalen och informera så gott det går, säger Anders Mattsson.
ÅCA, tillverkare av mejeri- och bageriprodukter: Kan bli tvungna att lägga produktionen andra tider på dygnet
Vd Joakim Blom:
– Vi har det senaste året jobbat med en stor energikartläggning och vet var våra bovar finns. Det dyraste i mejeribranschen är nedkylning. För några veckor sedan ändrade vi till ett system med mycket effektivare nedkylning av vårt kylvatten. Det görs egentligen för att höja produktkvaliteten, men troligtvis har det effekt också på elförbrukningen. Framöver blir det ett mycket större fokus på att implementera lösningar som påverkar elkonsumtion eller förbrukning. Det är en högt prioriterad fråga.
Ännu har ÅCA (Ålands centralandelslag) inte gjort förändringar i produktionen. Men vid behov kan man förskjuta produktionen till senare under dagen, då timpriset för el är lägre.
– Om det här fortsätter, och timpriset varierar stort, rättar sig produktionen efter det. Vi är ett flexibelt företag.
Joakim Blom tror dock inte det blir aktuellt att övergå till nattlig produktion.
– Det är att gå händelserna i förväg, det har inte heller varit extremt låga priser på nätterna.
Joakim Blom har en bakgrund från skogsnäringen och säger att han har varit med om liknande situationer förr.
– På vintrarna kunde elpriserna åka i väg riktigt ordentligt. Skogsindustrier kunde stå stilla hela veckor på grund av att elpriserna var allt för höga.
– Allt du inte kan kontrollera är oroande. Än så länge är inte elpriserna på en sådan nivå att man riskerar konkurs, men blir det mycket värre bör man från landskapsregeringens sida agera för industrierna så att det inte blir en ohållbar situation.