Talman Veronica Thörnroos var lantråd i den förra landskapsregeringen (LR) som avbeställde elhybridfärjan i januari 2020. Hon hade inte väntat sig den negativa utgången i hovrätten.
– Min spontana kommentar är att jag är förvånad, besviken och ledsen. Vi trodde starkt på vår sak och därför valde vi att ta ärendet vidare.
Trots att den ansvarige tjänstemannen tidigt varnade för risken för skadestånd?
– Jag kommer inte ihåg exakt vad som sades i det skedet. Vi litade mest på juristerna som vi anlitade och deras bedömning.
Ni avvisade också ett förlikningsförslag på åtta miljoner euro?
– Förlikningsförslaget analyserades noggrant, men vi ansåg att vi hade starka argument för att få en ändring till stånd. Därför gick vi vidare till hovrätten, säger Veronica Thörnroos.
Hon tillägger att domstolsprocesser alltid innebär en gråzon.
– Det är aldrig svart eller vitt, men den samlade bedömningen i LR var att gå till hovrätten.
Tänkte ni i LR någon gång att det här kunde gå så långt att man behöver överväga att gå till högsta instans?
– Nej, det gjorde vi nog inte då. Vi ansåg att vi hade ett starkt case och beslöt att vi avvaktar hovrättens utslag. Jag har inte funderat på juridiken eller de ekonomiska aspekterna desto mer ännu. Det är den nuvarande regeringen som ska göra en juridisk analys om att gå vidare eller stoppa här.
Notan blir 14 miljoner
Förutom skadeståndet på 10,5 miljoner ska LR betala ränta på beloppet från den 9 november 2020. Räntan uppgår till omkring 79.000 euro per månad, vilket på drygt 38 månader blir cirka tre miljoner euro. LR ska även stå för motpartens rättegångskostnader, totalt 400.000 euro. Konsortiets tilldömda kostnader i tingsrätten var drygt 237.000 euro, men höjdes av hovrätten till 252.000. För kostnaderna i hovrätten döms landskapet att betala 150.500 euro.
Till detta kommer landskapets egna rättegångskostnader, som enbart i tingsrätten var 165.000 euro. Slutsumman blir därmed över 14 miljoner euro eller 470 euro per invånare.
Med andra ord kostar elhybridfärjeprocessen varje ålänning tio euro per vecka i ett år, utom på semestern.
”Dyrare att fullfölja”
Det är tråkigt att landskapet måste betala, säger Christian Wikström (Ob), som var ansvarig infrastrukturminister då avtalet hävdes.
– Hela historien är beklaglig för den åländska demokratin och jag hoppas att vi lär oss av det här. Det här är ett underbetyg.
Christian Wikström säger att grunden till hela historien är att landskapsregeringen beställde en färja som saknade färjfäste.
Ser du någon skuld i vad landskapsregeringen gjorde när du var minister?
– Vi gjorde det bästa av situationen, kostnaden skulle ha blivit för hög.
Menar du att du att det skulle blivit dyrare att inte avbeställa?
– Så är det.
Varnade för skadestånd
Niklas Karlman var den tjänsteman på LR som hade ansvar för avtalet om elhybridfärjan och också den som skrev beslutet att säga upp avtalet. Han sade också under rättegången i hovrätten att han framfört att det inte var någon bra idé att avbeställa färjan.
Hur kommenterar du domen?
– I det här skedet nöjer jag mig med att säga att domen först måste analyseras ordentligt och sedan kan man överväga vad man gör.
Men i samband med att avtalet hävdes varnade du för att det kunde bli miljonskadestånd?
– Det fanns i det skedet väldigt många olika uppfattningar på bordet. I en domstol är det svårt att veta var det landar.