10.000 fästingar och blodprov från lika många personer.
Det ska en grupp åländska och svenska forskare samla in för att lära sig mer om fästingöverförbara sjukdomar.
HÄLSA Projektet, som är ett samarbete mellan Linköpings universitet och borreliagruppen på Åland, drar i gång den 1 juni. På Åland och på ett flertal orter i Sverige ska man samla in totalt 10.000 fästingar som suttit fast på folk.
På Åland görs insamlingen av laboratorieskötare Susanne Olausson vid sjukhusets laboratorium.
-Man får ta bort fästingen själv och sätta den i en liten påse, provrör eller tändsticksask så att man har den med sig, säger professor Dag Nyman, ledare för borreliagruppen.
Fästingarna analyseras sedan för att se vilka bakterier och virus de bär på.
Dessutom vill forskarna ha ett blodprov från den som blivit biten för att undersöka om man smittats av någon fästingöverförbar sjukdom. Ett nytt blodprov tas efter tre månader. Om man under tiden får något sjukdomssymtom ska man direkt ta kontakt för att få behandling.
Vill ni att alla som blivit bitna ska kontakta er?
-Ja, alla som är hugade och vill vara med, säger Nyman.
Insamlingen tar flera år
Syftet med projektet är att få veta mer om fästingöverförbara sjukdomar samt att se hur stor risken är att drabbas av dessa.
-Vi vill få bättre och handgripliga resultat att basera våra råd på, säger Dag Nyman.
I dag har läkarna tumregler för hur stor smittorisken är. Man brukar säga att en av hundra fästingbitna får borrelia och en av 500 får Kumlingesjukan.
-Men det är grundat på antaganden, säger Nyman.
När beräknas studien vara klar?
-Det kan ta mellan tre och fem år att att få så mycket material som behövs. Analyserna görs planerat och det tar tid, det är inget som ger resultat följande dag.
Förutom sjukdomar ska även forskarna titta på hur livsbetingelserna för fästingarna ändras i och med klimatförändringarna.
Mer detaljer om hur man kommer i kontakt med borreliagruppen sker via annonsering längre fram.
Studien bekostas genom olika forskningsanslag.
Sandra Widing