Ålandstidningen har skrivit om fallen, för motsvarade situation har uppstått även för en klient från Jomala, i tidigare artiklar. Oenighet om vem som ska betala kostnaden för de extra vårddygnen vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) har uppstått mellan kommunerna och Kommunernas socialtjänst (KST).
Nu överväger Mariehamns stad att stämma KST och låta en domstol avgöra saken. Ett förslag om det läggs fram för stadsstyrelsen på torsdag.
Av ärendets beredning framgår att staden och KST i våras kom överens om att beställa en juridisk utredning gällande om klienten ska ha ett boende enligt socialvårdslagen eller handikappservicelagen.
KST betalningsansvarigt
Frågeställningen som utredningen skulle svara på var, kort sammanfattat, hur gränsen mellan äldreomsorg och handikappservice ska dras när det gäller boendeservice för en person som både har åldersrelaterade krämpor och ett gravt handikapp.
Enligt beredningen var staden och KST överens om att utlåtandet skulle få avgöra frågan om vem som hade ansvar för bäddkostnaderna.
Utlåtandet har skrivits av advokatbyrån DKCO. Slutsatsen i det är att vid tidpunkten för de extra bäddnätterna vid ÅHS var KST betalningsansvarig.
Det nämns bland annat i utredningen att KST försummade att handlägga klientens socialvårdsärende och fatta ett beslut om service inom de tidsramar som följer av lagen.
”Gäller mycket pengar”
Staden har därefter fakturerat KST för kostnaden på totalt 406.000 euro. ”Trots flera betalningspåminnelser, skriftliga och muntliga, har någon betalning inte erlagts”, står det i stadens beredning.
– Utredningen kom i mitten av april och vi skickade en faktura veckan efter. Under maj och juni har vi skickat skriftliga påminnelser och sedan har jag varit i kontakt muntligen med Katarina Dahlman, säger stadsdirektör Arne Selander.
Hur kommenterar du den situation som uppkommit?
– Jag är förvånad. Vi hade en överenskommelse, beställde en utredning och betalade hälften var. Ambitionen var att den skulle avgöra vem som skulle stå för kostnaden. Nu tycker inte vi att KST följer den överenskommelsen.
– Det är tråkigt att två kommunala organisationer ska hamna i domstol. Men eftersom det gäller mycket pengar ser vi ingen annan möjlighet, säger Arne Selander.
Läs också: Förbundsdirektören; DKCO har varit jävigt att titta på ÅHS agerande.