En polisstyrelse ska ersätta dagens polisdelegation, anser landskapsregeringen som i går överlämnade det färdiga lagförslaget till lagtinget för beslut.
POLISEN Efter flera års diskussion och utredande är landskapsregeringens nu klar med sitt förslag om hur polisen ska ledas. I ett lagförslag föreslår man att dagens polisdelegation ersätts av en polisstyrelse som ska bestå av personer med olika kompetens. Polisdelegationen har varit sammansatt mer efter kommunala och regionala kriterier.
-Där polisdelegationen varit rådgivande får polisstyrelsen beslutanderätt och kan alltså påverka mera, förklarar kansliminister Roger Eriksson (Lib).
Polisstyrelsen ska bestå av en ordförande, en vice ordförande och fyra ledamöter.
-De blir inte partipolitiskt tillsatta, utan efter eftersökt kompetens, som exempelvis juridik.
Sköta budgeten
Polisstyrelsen ska bereda budgeten. I dag görs det av polismyndigheten själv. Den ska kunna lämna förslag till landskapsregeringen, ta aktiv del i arbetet och formulera de allmänna målen för polisens verksamhet.
-Med ta aktiv del i verksamheten menar vi fatta beslut om olika övergripande satsningar och projekt, säger Roger Eriksson.
Den operativa verksamheten ska som tidigare ledas av polisen själv.
Polisstyrelsen ska få en mandatperiod som överensstämmer med landskapsregeringens.
Efter lagtingets godkännande är avsikten att polisstyrelsen ska kunna tillsättas efter lagtingsvalet i höst.
Polisförordning på gång
Har ni polisens stöd för denna förändring?
-Vi har hört polisledningen. De hade en del synpunkter som vi tagit hänsyn till. De är med oss.
Fler förändringar är på gång. Polislagen föreslås revideras genom att en ny polisförordning inrättas. Det skulle göra förändringsarbete enklare än i dag då alla ändringar kräver en lagjustering.
Landskapsregeringen utreder dessutom möjligheten att inrätta en åländsk tillsynsmyndighet som skulle överse polisförvaltningen, räddningsväsendet och lotteriverksamheten.
Petter Lobråten