Ålands högsta flerbostadsbyggnad i trä håller för närvarande på att byggas på Segelmakargatan 4 i Mariehamn. Bakom projektet står Gabriel Sjöström, Adam Söderlund och Kasper Granlund som tillsammans driver bostadsbolaget Ålandsbostäder Ab. Byggnaden, som planeras stå klar för inflyttning den 1 april, består av 17 lägenheter i fyra våningar och huset byggs precis som lägenhetshuset ett stenkast bort på Ekstocksvägen 5 helt i trä.
Gabriel Sjöström, Adam Söderlund och Kasper Granlund började egentligen köpa lägenheter och rusta upp dem redan 2012. Det första egna lägenhetshuset på Ekstocksvägen 5 stod klart 2021 och var egentligen ett led i att trion med åren fått ett allt större miljöintresse och ville göra någonting eget.
Stoltserar med panelen
Tomten på Segelmakargatan 4 reserverade Ålandsbostäder redan i början av 2020 och Gabriel Sjöström säger att man därefter räknade och funderade en hel del innan man landade i att köpa tomten. Färdigställandet av huset på Ekstocksvägen 5 gav också mersmak för att försöka bygga ännu mer miljövänligt.
– De boende trivs bra och är glada att vara med och göra skillnad för miljön, vilket har sporrat oss ytterligare, säger Gabriel Sjöström och får medhåll av Adam Söderlund.
– Utmaningen är att våga testa nya miljövänliga tekniker samtidigt som priset hålls nere så att hyrorna blir acceptabla.
Hela projektet höll dock på att falla redan innan det hade börjat eftersom stadsplanen för området anger att husfasader ska kläs i puts. Kasper Granlund berättar att saken diskuterades en hel del med staden och grönt ljus för en träfasad fick man först efter att ha meddelat att det annars inte skulle bli något bygge.
– Eloge till staden. Vi vill stoltsera med vår träpanel så det hade varit tråkigt att bygga ett hus helt i trä för att sedan behöva klä in det i puts.
En våning om dagen
Huset byggs av det norska träindustriföretaget Moelven. Adam Söderlund berättar att huset delvis har byggts vid Moelvens byggmodulfabrik i Sverige och därefter har modulerna fraktats till Åland.
– Det har i praktiken kommit hit en våning i gången och sedan har det monterats på plats. Det har gått väldigt fort.
Att säga att huset är helt i trä är egentligen en sanning med modifikation, eftersom grunden är i betong.
– Men också grunden är lite speciell eftersom den består av enstaka prefabricerade balkelement, vilket innebär mindre betong och därmed ett lägre klimatavtryck jämfört med en traditionell gjuten betongplatta.
Varenda planka
Adam Söderlund berättar också att målet är att huset ska Svanenmärkas när det är klart, och därför har bygget under hela byggtiden granskats ur ett miljöperspektiv. Varenda planka, process och transport har kartlagts.
– Svanens inspektörer ska göra ett platsbesök och vi har tittat på allt från material och energiförbrukning till ventilation och ljusinsläpp i lägenheterna.
Gabriel Sjöström säger att mycket förstås handlar om utsläpp under byggfasen.
– Men också om återplantering av skog som i framtiden kommer suga åt sig koldioxid i atmosfären. På sikt hoppas vi att det här projektet ska bidra till att det finns mindre koldioxid i atmosfären än innan.
Hyresgästerna bryr sig
För den som bygger grönt handlar det inte heller bara om låga utsläpp, utan också om en bra inomhusmiljö. Efter två år som hyresvärdar på Ekstocksvägen 5 tycker Adam Söderlund, Gabriel Sjöström och Kasper Granlund att det blivit tydligt att hyresgästerna bryr sig om ungefär samma saker som de själva.
– Vi har försökt bygga som vi själva skulle vilja bo och det märks på hyresgästerna att de uppskattar det. Fastigheter står för stora utsläpp och lagstiftningen går också åt det här hållet, säger Kasper Granlund.
Investeringen landar enligt Adam Söderlund på någonstans mellan tre och fyra miljoner euro.
– Det är definitivt inte billigare att bygga så här än att bygga traditionellt, men de här projekten är det roligaste vi vet och nästa finns redan i tankarna. Om de boende gillar huset lika mycket som vi så har vi verkligen lyckats.