När Jomala församling firar familjegudstjänster är barnen engagerade på många sätt. Bland annat bär de i procession fram nattvarden och dukar bordet med bröd och vin. Och de får själva delta i nattvarden.
– Det är kutym inom hela kyrkan. Nattvardsbordet är öppet för barn så länge de har vuxna med sig, och så länge barnen undervisats i vad nattvarden handlar om, säger kyrkoherde Kent Danielsson.
Själv har han serverat nattvard till barn sedan kyrkolagen ändrades och det blev tillåtet.
– Är man döpt är man en fullvärdig medlem av kyrkan. Barnen har lika stor förmåga att förstå vad nattvarden handlar om som vuxna. Om barnen är med i mässan är det en självklarhet att dela ut nattvarden till dem, så de också får ta del av det här mysteriet.
På samma sätt har han resonerat och agerat i både Kumlinge och Mariehamn, där han tidigare jobbat. Han är inte ensam om att göra det, men det finns också präster som motsätter sig det. Fast då följer de inte lagen, utan agerar efter sina privata åsikter, säger han.
Brukar barnen ta nattvarden?
– Ja, det händer. Och det är bra. Mässan blir då hela församlingens angelägenhet, inte bara prästens.
Hur gamla är de barnen?
– Under skolåldern.
Kan vara alkoholfritt
Nattvardsvinet innehåller alkohol, men enligt Kent Danielsson får barnen inte i sig mer än några få droppar.
– Man doppar en brödbit i vinet. Den alkoholmängd de får i sig motsvarar homeopatiska mängder.
– Det här har inte med alkohol att göra. Det har att göra med att man haft en sträng syn på församlingen, och att församlingen inte varit värdig att ta emot nattvarden.
Men måste nattvardsvinet innehålla alkohol?
– Det måste det inte göra, man kan ha alkoholfritt.
Det är alltså upp till kyrkoherden?
– Ja, det är det.
– Då frågan nu aktualiseras är det klart att jag tar upp den i kyrkorådet och föreslår att vid familjemässornas nattvardsgång används alkoholfritt vin.
Har du själv fått höra att det här skulle vara opassande?
– Jag har bara haft en kollega i församlingen som är av helt annan åsikt, men inte från församlingsmedlemmarna.
– Nattvarden är det absolut centrala i en gudstjänst, en helig handling och ett mysterium. Många människor som levt i en annan tid tycker kanske att man inte tar nattvarden på allvar om man tar ungarna med sig. Det är en kulturfråga.
Kent Danielsson säger att orsaken till att barn i vår kyrka inte tidigare haft rätt att ta emot nattvarden inte haft att göra med alkohol, utan att man ansett att barnen varken haft förmåga att begripa eller på ett värdigt sätt ta emot det heliga.
Så säger kyrkolagen
”Ett barn som är döpt och undervisats om nattvardens betydelse är berättigat att delta i nattvarden tillsammans med sina föräldrar eller med någon annan konfirmerad medlem av kyrkan som svarar för barnets kristna fostran.
En döpt medlem av församlingen som deltar i konfirmandundervisningen kan efter att ha erhållit undervisning om nattvarden, tillsammans med sin konfirmandlärare delta i nattvarden i församlingens gemensamma gudstjänst.”
Sandra Widing